Kim Jong-un postao Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda

Sjevernokorejski vođa dao je sebi novu titulu koja bi mogla zapanjiti susjednu Južnu Koreju

14. apr 2019

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dao je sebi novu titulu koja bi mogla zapanjiti susjednu Južnu Koreju jer ga državni mediji sada oslovljavaju s „Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda“.

Nova titula pojavila se prije dva dana u izvještajima o novoizabranom parlamentu Sjeverne Koreje.

„Tvrdnja da je lider svih Korejaca doista je u skladu s dugoročnim ciljem Kim Jong-una o ponovnom ujedinjenju Korejskog poluotoka pod njegovim vodstvom“, napisao je Ruediger Frank s Bečkog univerziteta na portalu 38 North koji prati i analizira zbivanja u Sjevernoj Koreji.

Za sada nema službene reakcije vlade iz Seula. Južnokorejski analitičari vjeruju da je svrha nove Kimove titule ojačati njegovu poziciju.

Tri sastanka

Dosad je Pyongyang izbjegavao otvoreno posezati za vodstvom nad cijelim Korejskim poluotokom.

„Nova titula je stoga prekid s prošlošću i otvoren izazov za južnokorejskog predsjednika“, napisao je Frank.

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastali su se tri puta prošle godine. Na prvom samitu u aprilu dogovorili su se da će Korejski poluotok denuklearizirati. Zajednička deklaracija ne sadrži konkretne mjere o tome kako kane postići nuklearno razoružanje, ali samit je umnogome poboljšao odnose između dvije Koreje.

Sjeverna Koreja ranije ove sedmice imenovala je na sjednici skupštine novoga nominalnog šefa države. Imenovan je Choe Ryong Hae umjesto Kim Yong Nama koji je na toj dužnosti bio od 1998. godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izabran je za predsjednika Odbora za državna pitanja, objavila je u petak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga