Kim Džong Un proglašen i za maršala

Lider Severne Koreje Kim Džong Un unapređen je u najviši vojni čin – maršala. Kim je već bio vrhovni zapovednik armije najizolovanije zemlje sveta

18. jula 2012

Iako nova titula nema veliki značaj, analitičari tvrde da naslednik pokojnog Kim Džong Ila pokušava da učvrsti svoj položaj u zemlji, dok neki pominju i internu borbu za vlast. Državna televizija izveštava o promenama na vrhu već tri dana zaredom. U ponedeljak je vice-maršal i načelnik generalštaba Ri smenjen sa svih funkcija. Relativno nepoznati general Hjon Jong Hol unapređen je u vice-maršala dan kasnije, pa posmatrači zaključuju da će on preuzeti Riova zaduženja. Zvanične potvrde još uvek nema.

Titula maršala za Kim Džong Una, koji još uvek nema ni 30 godina, može se videti kao signal da grupa oko njega preuzima potpunu kontrolu nad vojskom. Ove promene, međutim, zabrinule su političku javnost u Južnoj Koreji. Predsednik te susedne države danas prepodne sazvao je zasedanje saveta nacionalne bezbednosti zbog okolnosti na severu.

Početak blagih promena?

Najnoviji koraci Kima ukazuju da pokušava da se predstavi kao otvoren i druželjubiv, više nego što je to bio njegov otac. Više puta je viđen sa osobom za koju se misli da je njegova supruga, i čak je prisustvovao priredbi sa Diznijevim likovima. Neki analitičari razmatraju mogućnost da Kim polako priprema privredno otvaranje zemlje i zbog toga s puta sklanja protivnike te politike. Ukoliko Kim popravi standard življenja, mogao bi da trajno osigura sopstveni opstanak kao i opstanak vladajuće klike.

On je, i pre dolaska na vlast, viđen kao mogući pokretač promena u Pjongjangu. O njemu se zna malo – pohađao je školu u Švajcarskoj i govori malo nemačkog, engleskog i francuskog. „Opisuju ga kao učtivog i prijatnog momka koji je u školi smirivao strasti kada bi se drugovi posvađali. Zna nešto od stranih jezika i voli košarku. Ali na osnovu toga se ne može saznati da li je Kim Džong Un sposoban da vodi zemlju. Nepoznato je kako je prihvaćen među glavešinama partije i vojske“, rekao je Verner Fening, stručnjak za Severnu Koreju sa berlinskog Slobodnog univerziteta.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga