Kilogram magarećeg sira za 1.000 evra

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" ima drugu po veličini farmu magaraca u svetu, a jedini je koji pravi ovakvu vrstu sira.

08. dec 2012

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ kod Sremske Mitrovice promovisao je posebnu vrstu sira, „Magareći sir“, za čiji kilogram treba izdvojiti hiljadu evra.

Upravnik rezervata Slobodan Simić rekao je novinarima da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, pa je cena zbog toga tako visoka.

Za pakovanje od 50 grama treba idzvojiti 65 evra, a Simić je objasnio da je ovaj sir „najskuplji na svetu“, jer na celoj palneti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u „Zasavici“, ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Prema njegovim rečima, magareće mleko je veoma slično ljudskom, jer u sebi ima svega jedan odsto masti, tako da ga mogu piti i mala deca.

Ta vrsta mleka ima i veliki procenat vitamina C, kao i drugih lekovitih svojstava, pa je dokazano da pomaže kod bronhitisa i astme, i kod dece i kod starijih, kazao je Simić.

„Ovo je autentični srpski i vojvođanski brend. Zato mislimo da bi i naši državnici mogli da se uključe u njegovu promociju, jer bi naš sir bio odličan poklon stranim zvaničnicima“, rekao je Simić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga