- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kikinda: Radnici na minimalcu, funkcioneri na reprezentaciji

Zbog minusa u opštinskom budžetu, kikindska lokalna samouprava donela je odluku o uvođenju „vanrednih mera“ štednje.

Odlukom, koju je potvrdila i kikindska skupština, predviđa se uvođenje minimalca za radnike u tri javna preduzeća: Gradsko zelenilo i pijaca, Autoprevoz i Informativni centar Kikinda.

Novim merama će se od avgusta smanjiti plate i u ostalim JP i to do 30 odsto.

Kako se objašnjava, svim budžetskim korisnicima je zabranjeno i preuzimanje bilo kakvih novih obaveza, a u slučaju nepoštovanja ove zabrane opština Kikinda će „preduzeti adekvatne mere kojima će sankcionisati takvo ponašanje“.

U želji da pomognemo opštinskoj upravi u Kikindi, da „pregura“ teške dane, ekipa Autonomije istraživala je na koje načine se mogu ostvariti uštede.

Tako, na primer, ukoliko bi kikindski čelnici odlučili da otkažu ugovor koji su potpisali pre 17 dana za usluge restorana za potrebe opštine Kikinda, ušteda bi bila 1,5 miliona dinara.

Naravno, to bi značilo da više ne bi mogli da koriste usluge STUR NK „Belavila“.

Ukoliko bi to bilo preveliko odricanje, možda bi otkazivanje usluge keteringa, odnosno usluge dostavljanja pripremljenih obroka, u vrednosti od oko 13 hiljada dinara, bilo prvi korak ka prihvatanju problema.

Ovaj ugovor zaključen je 26. juna sa lokalnim STUR „Nasuvo i kitnikez“.

Naravno, moglo bi se porazmisliti i o uslugama koje pružaju objekti sa noćenjem i doručkom, za koje je ugovor zaključen 18. juna i to sa kikindskim Domom učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“.

Vrednost dogovorene usluge je 760 hiljada dinara i ističe krajem ove godine.

Međutim, pravu nameru za štednjom kikindski čelnici bi pokazali kada bi se odrekli filmskih i video usluga za potrebe opštine, a za koje je od 22. aprila do istog datuma sledeće godine predviđeno 2,4 miliona dinara.

Radi preciznosti, reč je o „izradi video prezentacija aktivnosti opštine Kikinda na sajtu opštine Kikinda“.

Aktivnosti kikindskih funkcionera snima Video studio „Art Evolution“ iz Kikinde.

Radnike na primer kikindskog Gradskog zelenila koji će od avgusta zbog novih mera biti na minimalcu bi možda trebalo pitati i šta misle o ugovoru za nabavku goriva za potrebe vozila opštinske uprave u vrednosti od 4,5 miliona dinara, koji je zaključen u martu ove godine.

Ono čega bi sigurno lokalni funkcioneri mogli da se odreknu su vina, stona vina i ostali „osvežavajući i drugi napici za reprezentaciju“, za čiju nabavku i isporuku je opštinska uprava sklopila jednogodišnji ugovor u vrednosti od 844 hiljade dinara sa DOO „Angropromet“ iz Kikinde.

Napomena: sve vrednosti iskazane su bez uračunatog PDV-a.

Vlast u Kikindi od septembra prošle godine čini koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS).

(Žana Majski)

Podelite ovu stranicu!