KIKINDA: Naprednjaci teško do vlasti

Aktuelnu vlast u kikindskoj opštini čini koalicija na čelu sa Demokratskom strankom, a čine je još i Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije

15. okt 2012

U opoziciji su odbornici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Od 39 odbornika koji čine Skupštinu opštine Kikinda najviše je odbornika SNS-a, njih 12, DS ima 11 odbornika, LSV šest, SPS četiri, po dva imaju SVM i DSS, a po jednog JS I SDPS. Iako je Jedinstvena Srbija i SDPS na izborima učestvovali sa SPS-om, nakon izbora odbornica SDPS-a priklonila se odborničkom klubu DS-a, dok odbornik JS-a u lokalnom parlamentu deluje samostalno.

Na lokalnim izborima održanim u maju, na koje je u kikindskoj opštini izašlo 61.87% birača, lista Pokrenimo Kikindu – Tomislav Nikolić osvojila je 24.5% birača, Demokratska stranka – Boris Tadić 20.83%, Liga Socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak 12.04% , Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije(SPS), Jedinstvena Srbija(JS), Socijaldemokratska partija Srbije(SDPS) osvojili su 11.43% , Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica 5.08%, a Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor 1 4.35% birača. Liste Ujedinjeni regioni Srbije – Karolj Damjanov , Srpska radikalna stranka – dr Aleksandar Martinović, Preokret – Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Vojvođanska partija – Paja Francuski i Snaga Kikinde – Kuka i motika – Branislav Bajić nisu prešle cenzus.

Na izborima za pokrajinske poslanike, po većinskom sistemu izabrani su Ilija Vojinović – Koalicija Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić i Miloš Šibul – LSV – Nenad Čanak. Pokrajinski poslanici su još i Milenko Jovanov iz Demokratske stranke Srbije i Ladislav Tomić iz Srpske napredne stranke.

Na predsedničkim izborima u drugom krugu pobedio je Boris Tadić sa 48.87% glasova, ispred Tomislava Nikolića – Srpska napredna stranka kojem je pripalo 47.67% glasova.

Za predsednika opštine Kikinda imenovan je Savo Dobranić, predsednik kikindskih demokrata, diplomirani pravnik i dugogodišnji sportista iz Ruskog Sela. Njegova radna biografija uključuje mesto direktora Centra za socijalni rad u Kikindi (1997- 2001), načelnika Sekretarijata za opštu upravu i budžet opštine Kikinda (2001-2004), te mesto direktora holding kompanije Dnevnik iz Novog Sada (2006-2010).

Od 2004. do 2008. bio je odbornik SO Kikinda. Poslanik u Skupštini AP Vojvodine bio je u dva navrata – od 2004. do 2008. i od 2008. do 2012. godine.

Zamenik predsednika opštine, zadužen za kulturu, obrazovanje i informisanje je Miloš Latinović, predsednik kikindskih socijalista rođen u Kikindi. Latinović je diplomirao na Fakultet političkih nauka u Beogradu gde je završio i master studije. Radio je kao novinar u listu Komuna, Radio Kikindi i na televiziji B Plus, a sarađivao u brojnim listovima i časopisima u Srbiji, među kojima su Naša borba, Blic, Glas javnosti, Dnevnik, Politika, Nacionalna geografija. Objavio je 14 knjiga i preko sto književnih priloga u periodici i dnevnim listovima. Od 1999. godine bio je direktor Narodne biblioteke “Jovan Popović” u Kikindi, a od 2003. godine direktor Narodnog pozorišta u Kikindi. Od juna 2008. godine deo je rukovodstva opštine Kikinda, prvo kao član Opštinskog veća zadužen za kulturu i informisanje, a potom i kao zamenik predsednika opštine.

Načelnik Opštinske uprave je Branko Ljuboja, diplomirani pravnik rođen u Kikindi. Magistrirao na Pravnom fakultetu. Do postavljenja na mesto načelnika Opštinske uprave bio je zaposlen u OFK „Kikinda“ na radnom mestu generalnog sekretara, potom u Opštinskoj upravi opštine Kikinda, na radnim mestima načelnika Odeljenja za skupštinske poslove, šefa Službe za zajedničke poslove i rukovodioca Uslužnog centra, a potom je bio zaposlen u AD „MSK“ na radnom mestu rukovodioca Službe za kadrovske i administrativne poslove. Ljuboja je član Demokratske stranke.

Predsednica Skupštine opštine Kikinda je diplomirana pravnica Đurđina Jerinkić, rođena u Kikindi. Od 2003. godine zaposlena je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje na pozicije rukovodioca Grupe za ostvarivanje prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a i saradnica je za odnose sa javnošću.

Poseduje niz sertifikata iz raznih oblasti, prevashodno iz sfere razvoja malih, srednjih preduzeća i preduzetništva, oblasti rodne ravnopravnosti kao i iz domena veština pregovaranja i posredovanja. Jerinkić je članica Lige socijalista Vojvodine.

Zamenica predsednice Skupštine opštine Kikinda je Gordana Bulatović profesorka razredne nastave. rođena u Kikindi. Od 1988. do 2001. godine radila je u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Kikindi kao učiteljica. Od 1997. radi i kao novinarka – u novinama Ki pres i Kikindske, TV B Plus, Radio Kikinda, RTV VK. Sa saradnicima u Domu omladine osnovala i uređivala časopis za decu „Kikindijanci”. Od 2001. do 2004. godine bila je glavna i odgovorna urednica JP „ICK“ (Radio Kikinda i Kikindske novine). Do 2008. radila je kao novinarka na Radio Kikindi.

U prethodnom sazivu vlasti, od 2008. bila je odbornica u SO Kikinda, te članica Veća zadužena za informisanje. Od 2009. do 2012. radila je kao pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i socijalnu politiku. Od 2012. zaposlena je u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi, kao zamenica direktora. Bulatović je članica Demokratske stranke.

Opštinsko veće

Nenad Grbić – član Opštinskog veća zadužen za privredu i energetiku. Diplomirani je ekonomista, rođen u Kikindi. Kao diplomirani ekonomista zaposlio se u kikindskom „Angroprometu“, da bi kasnije postao direktor sektora. Od 1991. godine bio je suvlasnik PTP „Blik-hem“ u Kikindi. Od 2009. godine radi kao profesor u Tehničkoj školi u Kikindi. U prethodnom sazivu članOpštinskog veća zadužen za privredu i ekologiju. Član je Demokratske stranke.

Edita Divković- članica Opštinskog veća zadužena za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Diplomirana arhitektkinja rođena u Sarajevu. Od 1989. do 1992. godine bila je zaposlena u Železničkom gradskom preduzeću, prvo u Sarajevu, a potom, naredne dve godine u Beogradu. Od 1994. do 1996. godine radila je u DP „Zavod za urbanizam“ Kikinda. Od 1997. do 2001. godine bila je zaposlena u AD „Livnica Kikinda“. Radnik Opštinske uprave bila je narednih 7 godina, a funkciju direktorke JP „Direkcija za izgradnju grada“ obavljala je od oktobra 2008. godine do jula 2012. Godine. Članica je Demokratske stranke.

Dragana Dukić – članica Opštinskog veća zadužena za sport i omladinu – Rođena je u Kikindi, diplomirala je na Višoj školi za obrazovanje vaspitača. Kroz dugogodišnji angažman u nevladinom sektoru, stekla je raznoliko neformalno obrazovanje. Aktivna je na polju borbe za ženska prava. Tokom dugoročnog volontiranja u Norveškoj pri programu Evropske komisije, bila je angažovana u Centru za mir, gde se bavila pitanjima mladih i uspostavljanjem saradnje organizacija dveju zemalja.Stažirala je kao predstavnica Skupštine AP Vojvodine pri Uredu za kulturu Istarske županije. Izabrana za predsednicu Omladine Lige Socijaldemokrata na nivou Vojvodine 2009. godine, otkad je i članica predsedništva stranke. Sertifikovana je trenerica američke organizacije Nacionalni demokratski institut. Laureatkinja je književne nagrade „Đura Đukanov“.

Imre Kabok – član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, mesne zajednice i udruženja građana. Rođen u Ruskom Selu, srednju mašinsko-tehničku školu završio je u Zrenjaninu. Radio je na poslovima mehaničara i šefa mašinske radionice u DP“Sloga“ Rusko Selo. Privatnim preduzetništvom se bavio od 1992. do 2005. godine. Sada se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na sopstvenom posedu. Predsednik Izvršnog odbora Mesne zajednice “Rusko Selo“ bio je u mandatu od 1988. do 1992. godine. Aktuelni predsednik Mesne zajednice Rusko Selo. Član je Saveza vojvođanskih Mađara.

Jovan Rodić – član Opštinskog veća zadužen za socijalnu politiku i upravljanje projektima  Rođen u Kikindi, diplomirni je politikolog za međunarodne poslove. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu, u institucijama kao što su Evropski institut za javnu administraciju u Mastrihtu (Holandija); Weitz centar za razvojne studije (Izrael); NDI program „Mladi lideri Srbije“. Od 2009. zaposlen u Opštinskoj upravi opštine Kikinda u okviru odseka za projekte. Učestvovao je u pisanju i realizaciji brojnih projekata. Član je Demokratske stranke.

Ubava Đogo

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga