Kikinda: Autobusi i činjenice

Neobična sudbina kikindskog JP "Autoprevoz" kroz prizmu narušenih odnosa između lokalnih odbora SNS-a i SPS-a, a gde se LSV pojavljuje kao mogući spasilac bivših radikala

24. juna 2014

Da li bi na primeru kikindskog Javnog preduzeća „Autoprevoz“ mogla da pukne naizgled neuništiva tikvica saradnje između SNS i SPS na lokalnom nivou? SNS je preuzeo vlast u Skupštini opštine Kikinda 13. septembra 2013. godine, a bio je petak, i to crni, sa SPS, SVM i još nekoliko stranaka manjeg obima, razvlastivši na izborima zasnovanu koaliciju DS-LSV-SPS-SVM (vidljivo je da se u obe koalicije neke skraćenice ponavljaju, zar ne?), na taj način što su na samoj sednici u SNS prešli jedan odbornik LSV i nekoliko odbornika DS. Nedavno se međutim desilo da se JP „Autoprevoz“, respektabilna kikindska firma za prevoz putnika i prtljaga, sa 46 autobusa, od kojih su neki stari svega osam godina, i 193 radnika, od kojih mnogima fali svega dve do tri godine do penzije – našla u gubitku. Odbornici SO Kikinda nisu usvojili izveštaje o poslovanju za 2013. godinu za nekoliko javnih preduzeća, među kojima je i „Autoprevoz“, koji je prošlu poslovnu godinu završio sa gubitkom od 20 miliona dinara. Otkud toliki gubitak firmi koja poseduje sopstvene kapacitete za letovanje u Grčkoj, čije usluge trebaju tolikim korisnicima, đacima, studentima, radnicima, stanovnicima svih okolnih mesta i svim Kikinđanima/kama koji ikada i ikuda putuju, naročito od kada vozovi ne saobraćaju, a nema svako svoj auto?

„Autoprevoz“ je tradicionalno imao dobre plate; prilikom svake promene vlasti, svaka je najmanje nekoliko desetina „svojih“ zapošljavala upravo ovde. Radnici, koje inače niko ništa ne pita, tvrde da je gubitak nastao tako što je svaka, baš svaka vlast, oduvek, koja god bila, koristila autobuse za mitinge podrške, ekskurzije i letovanja, a nije ih platila dok je istovremeno ubirala političke poene obezbeđujući besplatne i povlašćene karte đacima, studentima itd, a sve to što nije plaćeno sad se, gle čuda, pokazalo kao gubitak. SNS čelnici predložili su, i u medijima opširno obrazložili predlog, kako da se „Autoprevoz“ spase (inače, sve opštinske vlasti su na visokom mestu spiska onih koji su autobuse koristili a nisu platili): ovo javno preduzeće pripojiće se kikindskom Javnom komunalnom preduzeću.

SPS, i pored svih izraza lojalnosti SNS-u, ovu meru ne želi da prihvati. Naime, Javno komunalno preduzeće u Kikindi je tradicionalno SPS, još od vremena kad je SPS uopšte i nastao; čak i u kratko doba DOS, kad su direktori JKP bili iz DS, prvi savetnici, pomoćnici i saradnici bili su im upravobivši direktori iz SPS, koji su, čim su radikali oduvali DOS u Kikindi, ponovo seli na svoja ranija radna mesta. Od tada se mnogo toga promenilo, jedino se nisu promenile dve stvari u JKP: dobre plate i težak ulazak. Mnogo godina je fizički radnik u JKP imao znatno bolju platu od, recimo, prosvetnog radnika u osnovnoj školi, jer – ovo preduzeće ima specifičan položaj: ono je, kao javno preduzeće, na budžetu, ali nastupa i na tržištu i tu nalazi svoje brojne klijente i zaradu. Osnovna delatnost JKP su vodovod i kanalizacija i tu se ubira jedan od važnijih prihoda od firmi, ustanova i stanovništva. Sasvim je jasno da firma u ovakvoj poziciji – ne želi u svom sastavu gubitaško preduzeće. Nije bitno kako je gubitak nastao, a radnike svakako niko ništa ne pita, ali, šta će uspešnom preduzeću, sa svim pogodnostima koje takav glas nosi i svim prihodima koji mogu da budu upotrebljeni u kampanjama, teret u vidu gubitaša? I to još sa toliko radnika. SPS odbornici su u opširnim saopštenjima i biranim rečima objasnili da im ovakav predlog (u tonu naredbe) SNS nikako ne odgovara. Da čudo bude veće, čak ni Milanu Karaću (SPS), dugogodišnjem direktoru JKP, opštinska vlast nije dodelila još jedan četvorogodišnji mandat, nego status v.d. direktora, tako da se u Kikindi već „pouzdano zna“ da SNS za ovu funkciju priprema svog čoveka.

Radnici „Autoprevoza“, koje svakako niko ništa ne pita, iako svakodnevno drže sindikalne sastanke, već su čuli iz „dobro obaveštenih izvora“ (koji se zovu strah i panika) da im se sprema pedeset, sto… dvesto otkaza. I upravo ovde, dok SPS i SNS pregovaraju, u igru ulazi treći partner: Gradski odbor LSV, koji saopštava da je spreman na saradnju sa SNS u interesu građana i grada. LSV ima petoro odbornika u SO Kikinda i pet direktorskih mesta u Kikindi: u Gradskoj bonici, Ekonomskoj školi, Predškolskoj ustanovi, Zavodu za javno zdravlje i Apoteci. Lokalni mediji posvetili su izjavama stranačkih čelnika dovoljno mesta i pažnje, a koliko i kako ova situacija s „Autoprevozom“, zavisi od događaja u Pokrajini, Republici i svim ostalim okolnostima na lokalnom i globalnom planu. I šta će od svega biti, neizvesno je, a razrešenje se ne nazire. Autobusi za sada još uvek polaze sa gradskih i seoskih stanica i uglavnom stižu tamo kuda su krenuli.

G. P. F. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga