Kijev: Čokoladama, biciklima i jaganjcima kupuju birače

Problem izbornih "poklona" ima dugu tradiciju u Ukrajini, gde četvrtina stanovnika živi ispod praga siromaštva

25. okt 2012

Kandidati na parlamentarnim izborima u Ukrajini takmiče se u poklonima biračima koji dobijaju novac, čokolade, bicikle, pa čak i jaganjce, što, prema stručnjacima, samo svedoči o ukorenjenoj korupciji u toj bivšoj sovjetskoj republici.

„Korupcija birača je najveći problem ovih izbora“, smatra Oleksandr Černenko, šef nevladinog Komiteta ukrajinskih birača, specijalizovanog za nadgledanje izbora koji će biti održani u nedelju.

Neki nude novac, ali u većini slučajeva reč je o materijalnim dobrima, često u vidu hrane.

U Kijevu, gde je ta praksa najraširenija, mediji su u više navrata iznenadili članove izbornog štaba jednog kandidata vladajuće stranke dok su delili čaj i čokolade biračima.

Veterani iz Drugog svetskog rata su tako dobijali džakove šećera, ulje i konzerve ribe uz reklamni materijal sina ukrajinskog premijera Aleksija Azarova koji se bori za drugi poslanički mandat, piše na sajtu Korespondent.net.

Drugi kandidati poklanjaju naočare penzionerima, školske torbe učenicima, invalidska kolica hendikepiranima, ali i bicikle ili besplatne karte za fudbalske utakmice, navodi Komitet ukrajinskih birača.

Najegzotičniji primer je iz regionu Odese, na jugu Ukrajine, gde je kandidat na izborima poklonio žive jaganjce stanovnicima jednog sela.

Neki kandidati opet imaju malo drugačiji pristup, pa finansiraju obnovu dečijih igrališta, staza ili zgrada.

Ponekad je situacija apsurdna. Stanovnici jedne zgrade u Kijevu su tako otkrili da su im poštanski sandučići zamenjeni novim s potpisom Galine Gerege, kandidatkinje na izborima.

Problem izbornih „poklona“ ima dugu tradiciju u Ukrajini, gde četvrtina stanovnika živi ispod praga siromaštva. Ali, problem je ove godine veći zato što se polovina birača bira proporcionalno, a druga polovina većinski.

Stručnjaci kažu da upravo kandidati koji se biraju po većinskom sistemu, troše najviše na „poklone“ biračima.

Prema ukrajinskim zakonima, svaki „poklon“ biraču vredniji od tri evra spada u „indirektnu korupciju“, za šta je predviđena novčana kazna.

Ali, u praksi, kandidati rizikuju samo „upozorenje“, objasnio je jedan izvor iz Centralne izborne komisije.

Prema nedavnoj anketi, gotovo 12 odsto birača izrazilo je spremnost da „proda svoj glas“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga