KI: Opštinski funkcioner ignoriše preporuku Poverenice

Potvrđen prvi slučaj diskriminacije na osnovu političkog opredeljenja

20. feb 2015

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić smatra da je donošenjem odluke o raspoređivanju Ljiljane Skoko, Dragoslave Mihajlov, Milutina Gavrilova i Miodraga Vukića na radna mesta u „poljočuvarskoj službi“ i utvrđivanjem nižih zvanja i koeficijenta za utvrđivanje plate, nakon promene vlasti u opštini Kikinda, načelnik kikindske Opštinske uprave Ljuban Sredić izvršio diskriminaciju prema ovim licima na osnovu političkih uverenja, saznaje Danas.

Poverenica je preporučila da načelnik preduzme sve potrebne mere u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja, kao i da ubuduće ne donosi odluke kojima se krše antidiskriminacioni propisi.

U zakonskom roku od 30 dana od dana dostavljanja preporuke načelnik opštinske uprave Kikinda obavestio je poverenicu da će postupiti po preporuci, ali je izostalo obaveštenje o konkretnim merama za otklanjanje posledica diskriminatornog postupanja. Kako ni nakon izricanja opomene preporuka nije sprovedena, poverenica o tome obaveštava javnost, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Ovo je, ujedno, prvi potvrđen slučaj diskriminacije na osnovu političkog opredeljenja u Srbiji, saopšteno je ranije iz Kabineta Poverenice. Četvoro zaposlenih u opštinskoj upravi u Kikindi, nakon smene vlasti u tom gradu, raspoređeno je, zajedno sa još 20 svojih kolega, u „poljočuvarsku službu“. U pitanju su dva rukovodioca odseka, stručnjak zadužen za oblast finansija i sekretar.

U njihovo ime jedna kikindska organizacija podnela je pritužbe, ističući da je ovo četvoro opštinara prebačeno na niža radna mesta, utvrđena su im niža zvanja, kao i manji koeficijent plate. Od ovih dvadeset i četvoro zaposlenih, njih 18 bili su članovi Demokratske stranke, dok su ostali ili simpatizeri DS ili je neko od članova njihovih porodica u toj partiji.

(Danas, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga