- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kevin Džerom Everson u MSUV

Američki avangardni filmski umetnik Kevin Džerom Everson (Kevin Jerome Everson) predstaviće se od 24. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) samostalnom izložbom koja obuhvata digitalne projekcije njegovih kratkih filmova u obliku instalacija, snimljenih na 16mm traci, kao i osmočasovni magnum-opus “Park Lanes” (2015).

Video rad “Park Lanes”, koji u gotovo realnom vremenu beleži jedan radni dan unutar fabrike za opremu za kuglanje u Virdžiniji, centralni je deo izložbe “Kevin Džerom Everson, apstraktni ideal”, čiji je kustos Greg de Kjur (Greg de Cuir). U radu “Park Lanes”, koji je otkupljen nedavno za Karnegi muzej u Picburgu, prisutne su mnoge Eversonove ključne teme i opsesije: manuelni rad kao veština; lokacije na kojima se radi; vreme i trajanje; industrijski objekti; proces…

U sadašnjem, središnjem, trenutku Eversonove karijere, upravo je taj video njegov magnum-opus, zadivljujući spomenik složenim kvalitetima rada koji prikazuju i stvaraju savremena dela u pokretnim slikama, saopštio je MSUV povodom izložbe Eversona, čiji opus obuhvata više od 150 filmova i video-radova.

Eversonov stil prepoznaje se u odsustvu stila, u redukciji i pročišćenju stila, odnosno u svojevrsnoj antiestetici i isticanju u prvi plan postupaka i detalja iz svakodnevice, odnosno rezultata njegovog konstantnog istraživanja društvenih i kulturnih uslova u kojima žive Afromerikanci u 21. veku.

Rođen 1965. godine u Ohaju, gde je studirao umetnost, sa fokusom na fotografiju, i diplomirao na Univerzitetu u Ohaju, Everson trenutno živi i radi u Šarlotsvilu u Virdžiniji, gde radi kao profesor umetnosti na tamošnjem univerzitetu. Nakon studija i kratkog bavljenja slikarstvom i performansom tokom 1990-ih, Everson je ubrzo umetničku praksu oslonio na dva stuba: skulpturu i pokretne slike. Središnja tema postala mu je svakodnevica, kultura i iskustvo crnaca (prvenstveno u SAD), kao i nevidljivo i nedovoljno cenjeno umeće rada.

Tokom plodne karijere, Everson je režirao devet celovečernjih i više od 150 kratkih filmova, prikazanih na velikim međunarodnim filmskim festivalima poput Sandensa, Toronta, Roterdama, Berlina, Londona, En Arbura, Oberhauzena.

Retrospektive Eversonovog opusa priređene su u Muzeju savremene umetnosti u Seulu, 2017; na Vijenalu u Beču, 2014; na festivalu Visions du Reel u Nionu, 2012; zatim u Vitni muzeju savremene američke umetnosti u Njujorku, 2011. godine. Eversonovi radovi bili su deo Vitni bijenala 2008, 2012. i 2017, kao i Šardža bijenala 2013. godine.

Takođe, 2017. imao je hvaljenu prezentaciju filmskih radova u Tejt Modern u Londonu, a potom iscrpan presek karijere 2018. u Harvardskom filmskom arhivu i nedavno retrospektivu u Centru Pompidu u Parizu.

Povodom izložbe u MSUV, koja će biti otvorena do 24. juna, predviđeno je da Everson gostuje i u Beogradu.

Izložba se realizuje u saradnji kustosa Greg de Kjura i uz svesrdnu pomoć kustosa MSUV Mirjane Dušić, kao i Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada, uz podršku ambasade SAD u Beogradu. MSUB posebnu zahvalnost izražava Galeriji Endrju Kreps (Andrew Kreps Gallery), Picture Palace Pictures i Trilobite-Arts DAC.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!