Kerumov životni projekat

Gradonačelnik Splita kaže da će na Marjanu napraviti najveći kip Isusa na svetu od 39 metara.

06. jul 2011

Gradonačelnik Splita Željko Kerum izjavio je da će na brdu Marjan iznad Splita napraviti najveći kip Isusa na svetu od 39 metara.

„Kip ćemo podići na Marjanu, na mestu gde je nekad pisalo Tito“, rekao je Kerum, izrazivši uverenje da Splićani neće imati ništa protiv Isusovnog kipa iznad grada.

Kontroverzni gradonačelnik Splita već je inicirao postavljanje spomenika prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu nasred rive koji je prihvatila i Hrvatska demokratska zajednica u Splitu.
 O novoj inicijativi za postavljanje Isusovog kipa na Marjanu Kerum je rekao da će to biti njegov najveći poduhvat u životu i da će sve troškove on platiti.

Prema njegovim rečima, Isusov kip biće visok 39 metara odnosno dva metra viši od brazilskog u Rio de Žaneiru koji je visok 37 metara.

Tuđmana poštujem i cenim, ali Isus je iznad Tuđmana, iznad svih, kazao je 
splitski gradonačelnik i dodao da će sve platiti iz svoga džepa. Nije bitno ko će ga graditi, ako ću ga ja platiti, rekao je Kerum Hrvatskoj televiziji.

Kerum napominje da će to biti njegov „lični dar gradu“ i da iza izgradnje ne stoje nikakvi stranački interesi, te da će od svega veliku korist imati i splitski turizam.

Međutim, iako najpoznatiji, kip u brazilskom gradu nije i najveći na svetu, već je to nedavno izgrađeni kip Isusa nad gradom Švjebođinom na zapadu Poljske.

Naime, visina same statue u Brazilu je 30 metara, dok je postolje visoko osam metara. Hristova statua u Poljskoj je visoka 33 metra, ali sa postoljem doseže 50 metara.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga