Kern Šolja: Žrtve ubijene bez presude su bile nevine

“Verujem da su žrtve iz 1944. i 1945. godine bile nevine i da se danas nismo okupili ovde da sudimo i donosimo odluke o tome da li su među njima bili i zločinci"

02. nov 2012

Predsednica Skupštine Subotice Marija Kern Šolja izjavila je danas da veruje da su žrtve iz 1944. i 1945. godine, koje su ubijene bez presude, bile nevine.

“Verujem da su žrtve iz 1944. i 1945. godine bile nevine i da se danas nismo okupili ovde da sudimo i donosimo odluke o tome da li su među njima bili i zločinci. Prepustićemo da se istragom činjenica bave istoričari i istorijska Komisija”, rekla je Šolja na komemoraciji žrtvama.

U ime Skupštine Vojvodine, venac su položili Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednica Skupšine Vojvodine Ana Tomanova-Makanova.

Vence su položili i predstavnici Generalnog konzulata Mađarske i Hrvatske u Subotici, nacionalnih saveta, udruženja građana i političkih patrija.

Spomenik “Ptica slomljenih krila” predstavlja sećanje na 852 osobe mađarske, hrvatske, srpske, bunjevačke, jevrejske i nemačke pripadnosti, koje su pogubljene bez presude.

Spomenik se nalazi na Senćanskom groblju u Subotici, gde se svake godine održava komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga