Kažnjeni zbog rasizma

Bugarski fudbalski savez kažnjen je sa 40.000 evra zbog rasističkih parola koji su navijači ove reprezentacije izvikivali tokom utakmice sa Engleskom. UEFA tvrdi da je veoma odlučna u nameri da iskoreni rasizam sa fudbalskih tribina

19. nov 2011

Na meti su bili engleski reprezentativci Ešli Jang, Ešli Kol i Teo Volkot. Stara je to rasističko-fudbalska priča – viđena toliko puta i na terenima Srbije. Navijači su upućivali „majmunsku onomatopeju“ igračima čija boja kože ne odgovara njihovim „nazorima“.

Engleska je u potpunosti nadigrala Bugarsku u kvalifikacijama za Evro 2012, pobedivši je usred Sofije 3-0. Bilo je to 2. septembra. Osim pogrdnog pevanja, navijači su bacali i zapaljive materije na teren i druge predmete.

Evropska fudbalska unija (UEFA) brzo je reagovala i pokrenula postupak povodom ovog slučaja i donela je odluku da Bugarski fudbalski savez bude kažnjen sa 40.000 evra. UEFA je prilikom izricanja presude istakla da će učiniti sve da se spreči rasizam na fudbalskim tribinama, kao i nasilno ponašanje.

Bugarski fudbalski savez ima rok od tri dana da uloži žalbu.

Inače, bugarski tereni su često poprište rasističkih incidenata. Pre šest godina navijači sofijskog CSKA oponašali su zvuke majmuna i vređali Đubrila Sisea, tadašnjeg igrača Liverpula, tokom utakmice Lige šampiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga