Pauk odneo automobil osobi sa invaliditetom

Reč je o univerzitetskom profesoru Radivoju Stepanovu, koji godinama moli grad da osobama sa invaliditetom obezbedi parking mesta

24. jul 2014

Gradska uprava za inspekcijske poslove u Novom Sadu kaznila je vlasnika automobila sa invalidskim oznakama Radivoja Stepanova, kaznom u visini od 8.000 dinara, jer je vozilo parkirao na zelenu površinu, iako on tvrdi da to nije bio slučaj.

Kako je Stepanov ispričao agenciji Beta, on je svoj auto parkirao na betonskoj površini ispred zgrade u kojoj živi, i odakle jedino može da dođe do stana uz tuđu pomoć, ali mu je „pauk“ odneo auto, nakon čega su usledile kazne.

On je rekao da se ne dešava prvi put da on, kao osoba sa invaliditetom, ima problema sa Parking servisom i inspekcijskim službama, i pored toga što mu je vozilo označeno, jer u gradu ne postji dovoljno parking mesta za invalide.

Kako je objasnio, on „godinama moli“ grad da osobama sa invaliditetom obezbedi parking mesta, ali te molbe nisu uslišene.

„Umesto da grad i Parking servis reše ovaj problem, koji nije samo moj već i njihov, i umesto da energično rade na zaštiti prava osoba sa invaliditetom, ja doživim košmar svaki put kad parkiram auto pred ulazom gde stanujem“, rekao je Stepanov.

Stepanov kaznu od 8.000 dinara mora da plati u roku od osam dana inspekcijskom Odseku za komunalnu higijenu, iako je nakon žalbe oslobođen kazne Parking servisa za odnošenje automobila.

„Ja ovu kaznu ne mogu platiti iz fizičkih i socijalnih razloga. Ne mogu da je platim sa penzijom bivšeg profesora univerziteta, niti sam fizički u stanju da odem u poštu ili banku“, rekao je Stepanov i dodao je neće platiti čak i uz rizik da završi u zatvoru.

Auto je označen odgovarajućim invalidskim nalepnicama nakon atesta vozila i adaptacije na ručne komande, na njemu postoje nalepnice o dozvoli besplatnog prolaska autoputevima Srbije i dozvola za ulazak u pešačku i druge zone grada Novog Sada.

„Ako su te invalidske nalepnice važile u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, valjda treba da važe i u Srbiji“, apelovao je Stepanov.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga