Kazne za trgovinu ljudima previše blage

Stručnjak za tu oblast iz Ohaja Džejms Lejn kaže das u u Srbiji kazne za počinioce od tri do pet godina zatvora, iako je reč o ljudskim životima, a ne pljački banke

01. dec 2011

Kaznena politika za trgovinu ljudima u Srbiji i u SAD je previše blaga, izjavio je danas u Novom Sadu direktor međunarodnog programa za pomoć u obukama i kriminalističkim istragama američke države Ohajo Džejms Lejn.

“Slično kao i u Srbiji, i u SAD je kaznena politika previše blaga. U Srbiji su kazne za počinioce ovakvih krivičnih dela od tri do pet godina zatvora, a treba imati na umu da je reč o ljudskim životima, a ne o pljačkanju banke”, rekao je Lejn na skupu „Koordinirana akcija protiv trgovine ljudima – američka iskustva”.

Uz ocenu da bi kazne morale biti veće, on je rekao da je drugo ključno pitanje prostitucija i da je izuzetno važno razotkrivanje ovakvih slučajeva, njihovo procesuiranje i jačanje zakonskog okvira.

Lejn je ocenio da zvaničnici Srbije i ministarstva policije i pravde, obavljaju dobro svoj posao, ali je potrebno još mnogo raditi.

Šef operativnog tima države Ohajo za borbu protiv trgovine ljudima Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Hardi rekao je da FBI radi istrage trgovine ljudima sa ukupno 44 radne grupe širom SAD.

“Trenutno istražujemo 1.335 slučajeva, a do sada smo uspeli da vratimo 1.838 dece njihovim porodicama. Najmlađa žrtva seksualne ekspoatacije imala je samo devet godina”, rekao je Hardi.

Prema njegovim rečima, svi slučajevi su izazovni za FBI, jer je veoma teško identifikovati žrtve i otkriti počinioce. Kazne za počinioce na nivou SAD kreću se od deset godina do doživotnog zatvora, a u državi Ohajo počinilac može dobiti najviše osam godina.

“Naš najveći zadatak je da se fokusiramo na žrtve seks trafikinga i na tim slučajevima radimo kao da je reč o organizovanom kriminalu. Spasavanje deteta iz pakla je najveća nagrada za nas i važno nam je koliko i hvatanje i osuđivanje makroa”, rekao je Hardi.

Dodao je da veliki problem predstavlja što žrtve često imaju drugačiji pogled na svet i negiraju ili ne prihvataju da su žrtve, jer makroi dobro poznaju njihovu psihu i odlično manipulišu njima.

Načelnik odeljenja pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migriranja i trgovine ljudima u Policijskoj upravi Novi Sad Siniša Hrgić rekao je da je zbog krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima ove godine novosadska policija podnela 10 krivičnih prijava i otkrila 22 žrtve ovih krivičnih dela, uglavnom žena.

“U početku, kaznama za počinioce niko nije bio zadovoljan, ali s obzirom da je došlo do izmena i dopuna zakona sada i tužilaštvo i sudovi ulažu napore da kazne budu veće i da se mnogo ozbiljnije pristupa definisanju i kažnjavanju ovih krivičnih dela”, rekao je Hrgić.

Vojvođanski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je da problem trgovine ljudima u Srbiji najzad razotkriven i o tome se javno govori, ali je potrebno podrobnije se pozabaviti propisima iz oblasti trgovine ljudima, naročito trgovinom decom.

Današnja poseta stručnjaka iz SAD realizovana je u okviru jednonedeljne posete Srbiji, tokom koje će održati razgovore sa relevantnim institucijama i organizacijama u Novom Sadu, Subotici, Beogradu i Novom Pazaru.

Cilj posete je razmatranje mogućnosti da se pod rukovodstvom tužilaca formiraju radne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, koje bi okupile profesionalce i aktiviste na loklanom nivou.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga