Kazne za neodgovorne crnogorske poslanike

Uz mogućnost odbijanja i do 30 posto od primanja, razmatra se i mogućnost udaljavanja poslanika iz parlamenta

05. nov 2014

Neprimjereno ponašanje zastupnika, nedolazak na sjednice, kao i svaki oblik govora mržnje ubuduće će biti sankcioniran u Skupštini Crne Gore, najavila je posebna radna skupina koja ima zadatak izraditi Etički kodeks.

Primjena tog dokumenta počet će od siječnja 2015. godine, pri čemu će biti precizno određeno za koja će se ponašanja zastupnici kažnjavati, čime će, poput mnogih drugih profesija, i nositelji zakonodavne vlasti biti podložni kontroli i sankcijama.

Etički kodeks zastupnika odredit će njihovo ponašanje u radu svih skupštinskih tijela, odnos prema građanima i medijima, kao i pitanjima konflikta interesa i korupcije.

Cilj je, kako je priopćeno iz Radne skupine za izradu Etičkog kodeksa, da se iskoriste komparativna iskustva i najbolje prakse iz regije i šire, kako bi se uradio što bolji i kvalitetniji dokument.

Kodeks će biti obavezan za sve zastupnike, a za one koji ga budu kršili – propisane su kazne.

Zastupnik Liberalne partije Andrija Popović, koji je član te radne skupine, potvrdio je kako je usvajanje takvog dokumenta bitno za popravljanje imidža Crne Gore.

„Posljednje istraživanje je pokazalo da je povjerenje građana u Parlament ispod 50 odsto. U cijeloj ovoj priči važnu ulogu će igrati kaznene odredbe, jer ako nema sankcija, manji je efekat. Dakle, uglavnom će se u Kodeksu primjenjivati novčane kazne. Jedna od varijanti je 30 odsto mjesečnih primanja, a takođe će postojati mogućnost da se poslanik udalji iz Parlamenta određeno vrijeme“, najavio je Popović.

Zabrana stranačkih transfera

Predsjednik radne skupine Suljo Mustafić potvrdio je kako će Etički kodeks sadržavati lakše i teže povrede kodeksa, kao i novčane kazne.

„Lakše povrede Kodeksa su neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine, napuštanje Skupštine i radnih tijela bez najave predsjedavajućem. Teže povrede kodeksa su nepridržavanje Ustava, zakona, poslovnika Skupštine i samo Etičkog kodeksa. Takođe, kršenje ljudskih prava i sloboda i principa ravnopravnosti, nepoštovanje, neuvažavanje i vrijeđanje drugih osoba, podsticanje na mržnju, netoleranciju i nasilje“, rekao je Mustafić.

Zastupnica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica zahtijevala je da se u Etički kodeks uvrsti i prijedlog da zastupnik koji je mandat osvojio sudjelovanjem na listi određene stranke, ne može u toku mandata mijenjati stranačke boje.

Jonica smatra kako je „Skupština postala berza“.

Kodeksom je predviđeno da se mogu izreći opomene za lakši i teži prekršaj, kao i izricanje novčanih kazni do 30 posto primanja zastupnika.

Vrlo bitna stavka Kodeksa jest odredba po kojoj će sredstva od novčanih kazni biti uplaćivana u dobrotvorne svrhe.

Za nadgledanje poštovanja odredbi Kodeksa, bit će formiran poseban Etički odbor u parlamentu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga