Katnić: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma u CG

"Srpska BIA ima DNK dvojice Rusa označenih za organizatore, Širokova i Vladimir Nikolajeviča Popova, dokaze da su posećivali ambasadu Rusije u Beogradu, kao i o planu likvidacije bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića"

20. feb 2017

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je večeras da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, s ciljem da spreče njen ulazak u NATO.

Katnić je u intervjuu podgoričkom Radiju Antena M kazao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih „državnih organa na odredjenom nivou“, te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivični postupak za ovakva nedela.

„Do sada smo imali dokaze da stoje nacionalističke strujture iz Rusije, ali su uključeni i državni organi Rusije na određenom nivou. .. Na ruskim državnim organima je da ispitaju o kojim se strukturama radi i da pokrenu krivični postupak za ovakva nedjela“, kazao je crnogorski specijalni tužilac.

On je kao organizatora označio Eduarda Širokova za kojim je rapisana poternica i saopštio da je to lažni identitet tog, kako je otkrio, „nekadašnjeg zamenika ruskog vojnog atašea u Poljskoj koji je iz te zemlje proteran zbog špijunaže 2014. godine“.

„On je pripadnik vojnih ruskih struktura i mi ćemo ga tužiti“, dodao je Katnić.

Precizirao je da je svedok saradnik crnogorskog tužilaštva Aleksandar Sinđelić bio „jasan“ da je boravio u Moskvi i da ga je Širokov „podvrgao kontrolama da utvrdi da li je siguran za izvršenje ovoga zadatka“.

„On mu je dao sve zadatke. Imamo o tome sve dokaze za sud“, kazao je specijalni tužilac.

Prema njegovim rečima, srpska BIA ima DNK dvojice Rusa označenih za organizatore, Širokova i Vladimir Nikolajeviča Popova, dokaze da su posećivali ambasadu Rusije u Beogradu, kao i o planu likvidacije bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

On je, međutim, rekao da se ti dokazi ne mogu koristiti na sudu.

(Slobodna Evropa / Foto: Savo Prelević)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga