KATICA BENGIN: Za pošten svet niko nije nadležan

Država Srbija ne mari za svoje građane kojima još uvek nije vraćena imovina na hrvatskom primorju

03. feb 2016

Nedavni susret (novembar 2015 g.), sa visokim predstavnicima institucija države Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, završio se kao i niz prethodnih: Nismo nadležni – uz sugestiju da se obratimo međunarodnim institucijama.

Ministarstvo pravde Republike Srbije takođe se izjasnilo, doduše pismenim putem, da je nenadležno i da treba da se obratimo Ministarstvu spoljnih poslova iste nam države.

A, mi njeni građani, državljani Srbije, uglavnom iz Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Beograda već dve decenije vodimo skupe, duge, neizvesne sporove pred pravosudnim organima susedne države Hrvatske i tražimo povrat svojih apartmana koji su nam oduzeti, tj. preprodati, bez našeg znanja i saglasnosti, devedesetih ratnih godina.

Kao predsednica Udruženja građana “Vojvodina”, čiji je cilj povrat uzurpirane privatne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, razgovarala sam sa ambasadorima naše zemlje u Zagrebu,od g. Simurdića, zatim g. Cvetićanina, do nedavno postavljene ambasadorke Nikolić. Svi su upoznati sa problemom i uglavnom se dopisujemo. U ime Udruženja obraćali smo se predsednicima Komisije za sukcesiju, prof. Oliveru Antiću, potom nasledniku, prof. Rodoljubu Etinskom, inače i savetniku ministra Dačića. Odgovor je, najkraće rečeno: ”Država je slaba i nemoćna”. I nije to pitanje sukcesije (Međunarodni ugovor o sukcesiji, aneks G, govori o nasilno oduzetoj privatnoj imovini koja treba da bude vraćena ili adekvatno obeštećena).

Naše pitanje predstavnicima države Srbije, onima koji platu primaju od nas građana, uvek je isto: Ko štiti građane Srbije, reč je o diskriminaciji pred pravosudnim organima Republike Hrvatske?

Odgovor do sada nismo dobili. U maštovitoj paleti funkcija, agencija, komisija, odbora i pododbora, do sada nije pronađen NIKO ko bi se makar iskreno zainteresovao za vrednu privatnu imovinu, običnih, poštenih građana Srbije, koja je ostala na teritoriji ex-YU. Samo na jednom mestu, u Pirovcu pored Šibenika, ima 600-650 uzurpiranih privatnih apartmana građana Srbije.

Svi se dobro sećamo kako je naša država bila nadležna i kako je zaštitila, naročito materijalno,nasilje i bežanje iz SAD-a ,u slučaju Kovačević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga