KATICA BENGIN: Sporazumi za egzotična putovanja pokrajinskih funkcionera

"Delegacija za uzvratnu posetu Kini lako je formirana, jer miris okeana koji zapljuskuje oblast Fuđien veoma je primamljiva destinacija političkog turizma"

25. dec 2018

Imali smo prilike do sada da po dva puta u Skupštini Vojvodine usvajamo usvojene sporazume: Nižnji Novgorod (Rusija) bez obrazloženja, zatim sa italijanskom regijom Lombardija, doduše, sa obrazloženjem – „zbog promene političke situacije”.

Međutim, po prvi put smo u situaciji da, kao Skupština u ovom sazivu, usvajamo predlog zaključka već potpisanog „Pisma o namerama o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija) i provincije Fuđien, Narodna Republika Kina.” Inače, da podsetim, već imamo potpisan sporazum sa Hajnanskom oblasti, takođe iz Kine.

Naime, mediji su u decembru objavili da su oba navedena potpisnika ovog sporazuma, odnosno pisma o namerama, već stavila svoje potpise na predlog koji se nalazi pred poslanicima. Skupština Vojvodine tako po prvi put treba retroaktivno da izglasa predlog zaključka kojim se ovlašćuje da predsednik Pokrajinske vlade, u ime Vojvodine, potpiše nešto sto je već potpisao.

Zašto je to onda uopšte bila tačka poslednje ovogodišnje 27. sednice Skupštine Vojvodine?

Inovacija u vezi sa sporazumom je i njegova ekstremna kratkoća, ali i veoma obimno obrazloženje: nabrojana je saradnja u ekonomiji, trgovini, kulturi, sportu, nauci, zdravstvu, obrazovanju… Dakle, opet – SVE! Iz obrazloženja saznali smo da se regija bavi proizvodnjom odeće, obuće, da je razvijena avio industrija, IT sektor, poljoprivredna proizvodnja. Izostaje glavno: šta je naš realni interes? Hoćemo li samo uvoziti gotove proizvode sumnjivog kvaliteta, koristiti kreditne linije ili može i nešto više od toga?

Sva važna pitanja u vezi sa interesom naše Pokrajine, naravno, izostala su. Visoko su ruke digli poslanici pozicije SNS-a, SPS-a, i pomoćne takozvane opozicije – SRS-a. Delegacija za uzvratnu posetu lako je formirana, jer miris okeana koji zapljuskuje oblast Fuđien veoma je primamljiva destinacija političkog turizma.

Sporazumi su, nažalost, opšti da opštiji ne mogu biti i uopšte je nebitno kada su i da li izglasani od strane Skupštine Vojvodine. Važno je da ih ima, da se simulira međunarodna aktivnost, da su destinacije egzotične. Sadržaj je ionako popunjen frazama: postoji veliki potencijal za međusobnu saradnju, razgovarali smo o svim važnim oblastima, stvoren je okvir za saradnju u brojnim oblastima, kao i sentimentima poput ”velika čast, veliko zadovoljstvo, velika korist”…

(autorka je pokrajinska poslanica) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga