Katica Bengin: Istočni sporazumi Skupštine Vojvodine

Od početka mandata ovog saziva, nismo imali priliku da debatujemo o saradnji sa prvim komšijama

24. feb 2017

Od septembra do danas, aktuelni saziv Skupštine Vojvodine usvojio je već četiri predloga sporazuma o saradnji. U pitanju su: Almatinska regija (Kazahstan), Hajnanska oblast (Kina), Nižegradska oblast (Rusija) i Gomeljska oblast (Belorusija).

Svi poslanici sa sigurnošću su znali gde je Gomelj, ne iz ponuđenog predloga sporazuma i obrazloženja već iz Bajagine pesme. S obzirom da se radi o dalekim severnim, severoistočnim i još daljim istočnim oblastima na evropskom, odnosno evroazijskom kontinentu, u obrazloženju su izostale geografske odrednice. Poznato je da globus nije sastavni deo skupštine, niti su poslanici takmičari u TV Slagalici, ali pri donošenju odluka moraju precizno znati da li do pomenutih regija, sa kojima planiramo da sarađujemo, ima dan, dva ili mesec dana puta.

Zabunu u predlogu sporazuma činio je, takođe, i nepravilan naziv toponima, koji je nespretno bio preveden, umesto transkribovan. Sa sigurnošću se ne može tvrditi da li je Nižegradska oblast, baš Nižgorodska. U materijalu koji je bio pred poslanicima, nedostajali su osnovni podaci kako se zove regija i gde se nalazi!

Kada se odmaknemo u čitanju predloga sporazuma, nailazimo na opšta mesta: saradnja je predviđena na svim poljima, obuhvaćene su sve privredne grane, nije izostao ni humanitarni rad. Dakle, može SVE, od igle do kosmodroma. Čemu onda daleki sporazumi? Ima li još nečega, osim čuvene rečenice ponuđene javnosti da je “prostor za saradnju velik”.

Grad Novi Sad pobratim je sa Nižnjim Novgorodom od 2006. godine, kada je potpisana povelja o bratimljenju. Šta je tu tesno pa traži da se potpiše i sporazum Skupštine Vojvodine sa istoimenom regijom? Neću da verujem da su to čari Volge, tzv. politički turizam. Smer kontra EU mi je poznat, ali ne i dovoljan razlog, a naročito ne smislen.

Nasuprot tome, od početka mandata ovog saziva, nismo imali priliku da debatujemo o saradnji sa prvim komšijama. Smatram to primarnim i prirodnim aktivnostima Pokrajine. Zna se da je neophodna saradnja sa Hrvatskom, bar sa dve granične županije, Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom, zbog normalizacije odnosa narušenih događanjima iz bliske prošlosti i srpske manjine koja tamo živi.

Na granici Mađarske imamo žicu, a sa lepim danima najavljena je još jedna. Sa Rumunijom može i bolje i više. Društveno-ekonomska situacija u okruženju se menja, vlasti se smenjuju te postojeće sporazume treba revitalizovati, unaprediti, nove inicirati.

Trebaju sporazumi, mora se sarađivati, ali celishodno i zato nisam mogla da podržim ponuđene.

Katica Bengin

(pokrajinska poslanica, poslanička grupa Dosta je bilo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga