Katedra: Nadležni da reaguju na dokaze o manipulacijama dekana FTN-a

Doroslovački svojim postupcima prekršio i “grubo pregazio” više od 20 članova Etičkog kodeksa Univerziteta u Novom Sadu.

04. okt 2015

Predstavnici Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu su u u javnom apelu zatražili od nadležnih državnih organa da istraže navode, audio i video snimke u kojima se dekan FTN-a Rade Doroslovački optužuje za manipulacije, ucene i pretnje.

“Mi, potpisnici inicijative za sprečavanje uništavanja FTN-a ne možemo zameniti ni tužilaštva, ni sudove, ni institucije ove zemlje, ali kao ljudi koji rade na univerzitetu znamo da čovek koji sistemski proganja najkvalitetnije ljude, koji je spreman da iznuđuje i zlostavlja stare i bolesne ljude, nije podoban da bude dekan, a ni profesor”, navodi se u javnom apelu.

Profesorica FTN-a Zora Konjović zatražila je juče da Doroslovački podnese ostavku na tu funkciju ili da bude smenjen, zbog ucena i pretnji koje joj je uputio, kako bi je naterao da se penzioniše.

Ona je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu pustila i video i audio zapise, kao dokaze za pretnje i ucene od strane Doroslovačkog.

Ukupno 40 od 43 nastavnika i asistenta sa te katedre podržalo je ranije peticiju koju je potpisalo više od 1.000 ljudi, u znak podrške Zori Konjović.

Oni su u današnjem javnom apelu naveli da očekuju da će institucije u hitnom postupku krenuti da rešavaju ovaj problem, a pre svega Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najavili su da će sutra predati tužbu Etičkom odboru Univerziteta u Novom Sadu, koji u skladu sa Etičkim kodeksom mora pokrenuti postupak i dati mišljenje u ime akademske zajednice “da li je ovakvom čoveku mesto među profesorima i studentima”.

Dodaje se da je Doroslovački svojim postupcima prekršio i “grubo pregazio” više od 20 članova Etičkog kodeksa Univerziteta u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga