KATARINA PEOVIĆ: Neko se mora suprotstaviti desnici

Ugrozili su neka izborena civilizacijska prava

09. jul 2020

Izborena civilizacijska prava, između ostalog reproduktivna prava žena, ugrožena su od strane rigidne desnice i neko im se zbog toga mora suprotstaviti. Deo građana koji do sada nisu izlazili na glasanje odlučio je da učestvuje u izborima upravo zbog novih političkih ideja s levice, ocenila je u intervjuu za Autonomiju Katarina Peović koja je, na tek završenim parlamentarnim izborima, osvojila jedan od sedam mandata za koaliciju zelenih i levih stranaka Možemo u Hrvatskom saboru. Tu koaliciju čine Radnička fronta, Možemo, Nova ljevica, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad. Lista je zabeležila značajno veći broj glasova u odnosu na nedavne predsedničke izbore na kojima je Katarina Peović bila kandidatkinja Radničke fronte, a ona ukazuje da je to rezultat istrajnog rada aktivista na terenu koji su građani očigledno prepoznali.

„Radnička fronta je stranka koja je od 2015. bila na svim radničkim protestima, s radnicima i radnicama koji su gubili radna mesta, protestovali smo protiv devastirajućih politika za društvenu većinu koja živi od svog rada, ili želi živeti od svojeg rada – to su ljudi prepoznali. Preko 21.000 glasova sam sa svojom strankom osvojila u kampanji za predsedničke izbore, na čijem početku smo bili gotovo nepoznati. Smatram da je to bio veliki uspeh. I u Zagrebu smo na predsedničkim imali dobar rezultat – preko 5000 glasova. Sada sam bila nositeljica u Rijeci, Istri i Kvarneru – gde smo postigli treći najbolji rezultat, odmah iza dve najveće stranke – SDP-a i HDZ-a. U Istri nas prepoznaju jer smo bili s radnicima Uljanika do samog kraja, zatvaranja jednog od nekad najboljih naših brodogradilišta.

Je li uspeh koalicije Možemo u korelaciji sa lošim rezultatom SDP-a?

Loš rezultat SDP-a je posledica višegodišnje neautentične politike stranke koja je nominalno stajala levo ali je svojim neoliberalnim politikama i antiradničkim zakonima izneverila temeljna načela politika za društvenu većinu. Ako su neki pak glasali za SDP zbog antifašizma i tu ih je ta stranka razočarala 2019. glasajući u EU parlamentu za Rezoluciju o važnosti evropskog sećanja koja izjednačava komunizam s nacizmom. Mislim da njihov problem nije naš dobar rezultat, ali niti je problem u pojedincima, već generalno u smeru koji je ta stranka davno odabrala.

Hoće li vam uspeh u Saboru olakšati borbu protiv ostavštine višedecenijskog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, šta očekujete na izborima u Zagrebu dogodine? Jesu li Vas građani poslali u Sabor da na isti način rešavate probleme na nacionalnom nivou?

Kako smo se borili u Zagrebu u Skupštini, tako ćemo se jednako srčano boriti u Saboru. Bandić je svojom višegodišnjom vladavinom stvorio klijentelističku mrežu i osigurao interesnim grupacijama da grad koriste kao svoj bankomat. Njegovoj je vladavini po svemu sudeći došao kraj, a mi ćemo sve učiniti da se desi promena na predstojećim lokalnim izborima. No u Saboru ćemo se baviti politikama na nacionalnoj razini koja ipak odlučujuće kroje našu sudbinu.

Koalicija zeleno-levih stranaka je skup bliskih, ali ipak različitih partija. Koji su to prioriteti kojima ćete se baviti na nacionalnom nivou?

Na nivou koalicije tek treba da dogovorimo ključne teme i strategije kojima ćemo pokušati poboljšati status društvene većine koja do sada nije imala pravog predstavnika u Saboru. Radnička fronta je isticala važnost dizanja minimalne plate, problem plaćanja na crno, važnost javnog zdravstva, donošenje Zakona o poreklu imovine i kao i sva druga važna pitanja i teme od interesa za većinu u Hrvatskoj.

Intelektualka i aktivistkinja

Katarina Peović istaknuta je javna intelektualka i dugogodišnja politička aktivistkinja i teoretičarka.

Rođena je u Zagrebu 1974. godine. Komparativnu književnost i kroatistiku je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1993-1999.) Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija. Od 2004. do 2005. bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci (2005. asistentica, 2012. docentica) gde predaje kolegije iz područja kulturalne teorije.

Od marta 2017. godine članica je Radničke fronte, antisistemske i antikapitalističke leve političke stranke. Bila je na funkciji rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od januara do septembra 2018.) gde je RF deo kluba Lijevog bloka, koji osim Radničke fronte čine stranke Zagreb je naš, Nova ljevica i Za grad.

Kako gledate na komentare s desnice koja je, najblaže rečeno, razočarana i vrlo besna time što ste uspeli ući u Sabor? Jesu li građani uopšte svesni značaja ulaska prave levice u nacionalni parlament?

Naravno da je desnica besna, no većina se u Hrvatskoj zapravo boji njihovih regresivnih politika, poput napada na reproduktivna prava žena, odnosno prava na pobačaj. Neka izborena civilizacijska prava ugrožena su od rigidne desnice – neko im se mora suprotstaviti.

I u Hrvatskoj i u Srbiji vladajuće stranke uzele su na izborima drastično više glasova u odnosu na opoziciju, s tim što je u Srbiji i opozicija desno. Takođe, i HDZ i SNS su nacionalističke opcije – šta to govori o regionu?

Broj glasova HDZ-a zapravo nije velik, ovo je njihov drugi najlošiji rezultat, no reč je o slaboj izlaznosti zbog čega se to pretočilo u velik broj mandata. Očito je da glasačke mašinerije duopola HDZ/SDP posustaju, verovatno i zbog sve većeg osiromašenja zbog kojeg ni njihove klijentelističke politike više nemaju onaj zamah iz devedesetih. Slaba izlaznost nije samo posledica epidemije korona virusa već i odustajanja dela biračkog tela od participacije na izborima. S druge strane, deo onih koji do sada nisu izlazili na glasanje – odlučili su se participirati na izborima zbog novih političkih ideja s levice.

Mislite li da je moguće da u Srbiji dođe do sličnog iznenađenja i da neka lista slična Možemo postigne ozbiljan rezultat?

Mislim da je moguće. Mi smo imali već dobar primer jačanja slovenačke stranke Levica koja je u dva mandata u slovenačkom parlamentu povećala broj poslanika. Nadam se jačanju srpske levice. U regiji postoje i dobre saradnje i inicijative koje nas povezuju, recimo sa SDU.

Dalibor Stupar (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga