- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Katarina Golubović: Opasan zločin iz mržnje Levijatana

U sredu oko 19 časova, Filip Radovanović (20), probio je automobilom u punoj brzini žičanu ogradu Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu i kroz glavni ulaz sumanuto vozio pored ljudi koji su uspeli da se u poslednjem momentu sklone.

Ovaj nasilnik, inače kik bokser i član desničarskog pokreta “Levijatan”, zaustavio se tek kod vojnog obezbeđenja, koje je pozvalo policiju, te je ubrzo uhapšen. Na sreću, niko nije povređen.

Radovanović je upad u centar prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu, sve vreme izgovarajući rasističke poruke na račun migranata. Da je kik bokser i član kontroverznog Levijatana, potvrdio je Pavle Bihali, prvi čovek ovog pokreta, na svom Tviter nalogu, navodeći da su „takvi njegovi momci, temperamentni i ispravni“.

Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom, ističe za Danas da je nasilnički upad automobilom u prihvatni centar „opasan zločin iz mržnje u službi izborne kampanje“.

– Određene političke grupacije računaju na usmeravanje ambivalentnih osećanja koje nosi sa sobom duži period neizvesnosti i zatvorenosti na one najranjivije. Snimanje ovako opasnog zločina i žrtva koju ovo lice podnosi pokazuje da zločin ima drugi cilj – animaciju netolerantnog dela društva i podsećanje da postoje političke grupacije koje će zastupati njihove vrednosti – naglašava Golubović za naš list i dodaje da je zabrinjavajuća sve brojnija podrška u javnosti grupama koje zagovaraju mržnju onih koji su „različiti“ i da institucije moraju reagovati hitno na ovakve napade.

Komesarijat za izbeglice i migracije upozorio je da ovaj nasilnički upad automobilom u prihvatni centar u Obrenovcu opominje da je krajnje vreme da se prestane sa napadima na migrante i da se zaustavi histerična antimigrantska kampanja prema njima na društvenim mrežama.

Iz Komesarijata ukazuju da svi migranti u Srbiji, koji su od uvođenja vanrednog stanja izolovani u centrima, žele samo jedno, a to je da što pre napuste Srbiju i da je apsurdno da to isto žele i oni koji ih svakodnevno napadaju na društvenim mrežama.

„Zbog pandemije korona virusa njihov nastavak puta ka Zapadnoj Evropi je bio privremeno onemogućen. Karantin je ispunio svoj cilj, jer niko među njima nije zaražen, a centri su zdravstveno bezbedni jedino u Srbiji“, ukazuju u Komesarijatu.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac i član SNS-a, lajkovao je tvit u kome se veliča postupak Filipa Radovanovića i kritikuje aktuelna vlast, da bi kasnije uklonio svoj lajk sa te objave. Inače, kako saznaje portal Nova.rs, Filip Radovanović je predsednik Komisije veća opštine Obrenovac za saradnju sa omladinom i udruženjima i aktivista je Srpske napredne stranke.

Filip Radovanović je upad automobilom u Prihvatni centar u Obrenovcu uživo prenosio na svom Fejsbuk profilu, sve vreme govoreći kako ne želi da mu napadaju devojku i slično. „Ove ljude nećemo da povredimo, evo, ovde ćemo da upadnemo… Ne želim da moju devojku napadaju migranti! Ne želim muslimansku državu! Ne želim ovo da trpim – vikao je na sav glas, u automobilu je sa njim bio i pas“, vikao je ovaj nasilnik.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!