Katalonija za glasanje o nezavisnosti

U slučaju da secesionističke stranke osvoje većinu, nastojaće da Kataloniju odvoje od Španije u roku od 18 meseci, bez obzira na protivljenje vlasti u Madridu

03. avg 2015

Spremnost Katalonije da raspiše prevremene regionalne izbore, koji bi ujedno bili i glasanje o nezavisnosti te pokrajine od ostatka Španije, podiglo je napetost u odnosima sa centralnom vladom.

Katalonski predsednik Artur Mas će odrediti 27. septembar kao datum za glasanje u toj bogatoj severoistočnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika koji ostvaruju jednu petinu španske proizvodnje, prenosi AFP.

U slučaju da secesionističke stranke osvoje većinu, nastojaće da Kataloniju odvoje od Španije u roku od 18 meseci, bez obzira na protivljenje vlasti u Madridu, kazao je Mas.

Pokrajinska vlada već je počela da priprema državne institucije, koje bi mogle brzo da preuzmu poslove, ako grupa za nezavinost pobedi. „Mi smo spremni“, ponovio je Mas više puta, tokom svojih javnih nastupa.

Prošle nedelje katalonski funkcioneri su predstavili planove za buduću poresku agenciju i usvojili uredbu, kojom se otvara put da javna kreditna institucija preraste u katalonsku centralnu banku.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga