Katalonija se proglasila suverenim entitetom

U deklaraciji se navodi da je ova oblast od 7,6 miliona stanovnika "suveren" entitet čiji je cilj da postane nova država u okviru Evropske unije

24. jan 2013

Skupština severoistočne španske oblasti Katalonije usvojila je danas uglavnom simboličnu deklaraciju u kojoj se navodi da ona predstavlja suveren entitet, čime se priprema teren za održavanje referenduma o odvajanju te oblasti od Španije.

Predlog je usvojen sa 85 glasova za, 41 protiv i dva uzdržana.

U deklaraciji se navodi da je ova oblast od 7,6 miliona stanovnika „suveren“ entitet čiji je cilj da postane nova država u okviru Evropske unije.

Prema deklaraciji Katalonija će razmatrati svoj proces ka nezavisnosti sa centralnim španskim vlastima, evropskim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Deklaraciju je podržala vladajuća partija u toj oblasti Konvergencija i unija i Republikanska levica. Protiv nje je glasala Katalonska socijalistička partija i Narodna partija na vlasti u Španiji.

Centralna vlada u Madridu ranije je najavila da će u sudu blokirati svaki potez Katalonije ka nezavisnosti.

Prema anketama Katalonci su podeljeni po pitanju nezavisnosti, ali većina je protiv, ako bi to značilo da treba da se izađe iz Evropske unije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga