Katalonija: Predsjednici opština traže pravo na samoopredjeljenje

Predsjednici 817 opština od ukupno 947 u Kataloniji okupilo se u sjedištu regionalnih vlasti kako bi predsjedniku Kimu Tori uručili dokument sa porukom - sloboda za političke zatvorenike, dijalog i samoopredjeljenje

27. okt 2019

Velika većina od skoro 1.000 predsjednika opština u Kataloniji zatražilo je danas od Madrida da regionu odobri pravo na samoopredjeljenje, javlja Rojters.

U Barseloni se u proteklih dvije sedmice skoro svakodnevno održavaju demonstracije nakon što je devet političara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u neuspjelom pokušaju ostvarenja nezavisnosti 2017. godine.

Predsjednici 817 opština od ukupno 947 u Kataloniji okupilo se danas u sjedištu regionalnih vlasti kako bi predsjedniku Kimu Tori uručili dokument sa porukom – sloboda za političke zatvorenike, dijalog i samoopredjeljenje.

„Vaše prisustvo je znak jedinstva koje je neophodno i potrebno održati protiv represije. Treba da budemo u stanju da oformimo republiku slobodnih muškaraca i žena, te da prevazićemo dinamiku sukoba kako bi došli do konstruktivnosti“, naglasio je Tora.

Tora je početkom sedmice pozvao Madrid da pokrene razgovore kako bi u regionu bio održan drugi referendum.

Najveće španske stranke, uključujući i manjinsku koalicionu Vladu, neprestano odbacuju postupke koji bi doveli do otcijepljenja Katalonije.

Sličan stav ponavlja se i proteklih dana s obzirom da se u Španiji održavaju opšti izbori 10. novembra.

(Slobodna Evropa, Foto: AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga