Katalonija dobila predsednika

Tora je u govoru pre glasanja rekao da će se zalagati za izgradnju nezavisne republike ukoliko bude izabran

14. maja 2018

Parlament Katalonije izabrao je danas pristalicu nezavisnosti Kima Tora za novog lidera ovog španskog regiona.

Tora je izabran posle sedmomesečne direktne uprave nad Katalonijom iz Madrida i političke krize koja je nastala nakon pokušaja regiona da se odvoji od Španije, prenosi Rojters.

Duboko podeljeni parlament izabrao je Tora sa 66 glasova „za“, 64 „protiv“ i četiri uzdržana glasa.

Na prethodnom glasanju tokom vikenda Tora nije uspeo da dobije podršku većine poslanika. Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Puđdemon koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Puđdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Očekuje se da će španska centralna vlast ukinuti svoju direktnu upravu u Kataloniji pošto Tora i novi katalonski ministri polože zakletvu ove nedelje.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao za 21. decembar, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu.

Tora je u govoru pre glasanja rekao da će se zalagati za izgradnju nezavisne republike ukoliko bude izabran.

„U republici će svi dobiti prava. Niko neće izgubiti prava. Republika je za sve, bez obzira na to kako budu glasali“, rekao je ovaj 55-godišnji političar.

Agencija AP ocjenjuje da ovakav nastup novog katalonskog lidera postavlja na put konfrontacije sa Vladom Španije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga