Katalonci će glasati uprkos zabrani Ustavnog suda

Španjolski najviši sud suspendirao neslužbeno izjašnjavanje o nezavisnosti Katalonije, koje je najavljeno za nedjelju

04. nov 2014

Katalonska Vlada objavila je u utorak da će se neslužbeno izjašnjavanje o neovisnosti te španjolske pokrajine održati u nedjelju po svaku cijenu, unatoč protivljenju Madrida i zabrani Ustavnog suda Španije, prenose španjolski mediji.

Ustavni sud u utorak je suspendirao neslužbeno izjašnjavanje o neovisnosti Katalonije, koje je Vlada te sjevernoistočne pokrajine planirala održati u nedjelju, nakon što je u rujnu sud zabranio referendum o istome pitanju.

„Sve je spremno za glasovanje 9. studenoga i katalonska Vlada će nastaviti pripreme za taj proces, koji je jedan od načina da se zajamči sloboda izražavanja građana Katalonije“, rekao je Vladin glasnogovornik Francesc Homs.

Sudski postupak

Administracija u Barceloni će pokrenuti i sudski postupak protiv Vlade u Madridu zbog „gušenja slobode izražavanja“ time što je podnijela sudu zahtjev za blokiranje glasanja 9. studenoga, rekao je Homs, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Katalonska Vlada planirala je krajem rujna održati referendum o neovisnosti, koji bi dao moralnu težinu katalonskoj težnji za izdvajanjem iz Španjolske i ta bi pokrajina nakon toga mogla početi dugotrajni proces.

Lider Katalonije Artur Mas je sredinom listopada objavio da će, umjesto referenduma, biti održano neobavezujuće alternatvno glasovanje – „konzultiranje građana“ – otvoreno za svakog tko se želi izjasniti.

„Sud je (…) suspendirao postupke katalonske Vlade povezane s izjašnjavanjem građana 9. studenoga“, priopćio je Ustavni sud.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria izjavila je da katalonski plan za simbolični referendum predstavlja „pravnu prevaru“ i „izvrtanje“ demokracije.

Moguće je da deseci tisuća ljudi u nedjelju izađu na ulice i prosvjeduju protiv zabrane te pokušaju na bilo koji način glasovati.

Udruge civilnog društva i i neke gradske vijećnice najavile su da će organizirati „neslužbeno“ izjašnjavanje.

Duga želja za otcjepljenjem

Madrid tvrdi da za referendum o neovisnosti nema uporišta u ustavu iz 1978. godine, koji štiti jedinstvo Španjolske.

Dugoj katalonskoj težnji za otcjepljenjem novi je zamah dao referendum o neovisnosti što ga je Škotska održala krajem rujna.

No, za razliku od britanske Vlade, koja je dopustila referendum, ali su Škoti glasali protiv, Vlada u Madridu ne dopušta referendum.

Madrid tvrdi da za referendum nema uporišta u ustavu iz 1978. godine koji štiti jedinstvo Španjolske.

Nije jasno kako će reagirati španjolska Vlada u smislu provedbe odluke Ustavnog suda, hoće li privoditi Katalonce koji se usude glasovati, ili ih kažnjavati nekim drugim zakonskim sredstvima.

Artur Mas je rekao da bi lokalni izbori zakazani za studeni 2016. godine mogli biti održani ranije i biti izjašnjavanje o otcjepljenju od Španjolske.

Da bi se to ostvarilo, sve stranke koje zagovaraju neovisnost moraju u tom pitanju biti jedinstvene.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga