Kata Đarmati direktorica drame u Subotici

Glumci Drame na mađarskom jeziku u subotičkom Narodnom pozorištu zatražili su u decembru 2014. godine smenu umetničkog rukovodioca tog teatra Atile Andrašija

13. jan 2015

Dramaturg Kata Đarmati obavljaće od 1. juna 2015. godine funkciju vršioca dužnosti umetničkog rukovodioca Drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta, odlučio je Mađarski nacionalni savet.

Glumci Drame na mađarskom jeziku u subotičkom Narodnom pozorištu zatražili su u decembru 2014. godine smenu umetničkog rukovodioca tog teatra Atile Andrašija, a Mađarski nacionalni savet doneo je odluku da će se ta smena desiti 1. juna 2015.

Kata Đarmati koja trenutno radi u Novosadskom pozorištu (Ujvideki szinhaz), prihvatila je imenovanje za vršioca dužnosti umetničkog direktora Drame, a dobila je i podršku glumaca koji su prethodno tražili da umesto Andrašija za rukovodioca drame bude imenovana Petronela Kermeci.

„Pošto smo svesni toga da Savet nikad ne bi imenovao Kermecijevu na čelo Drame, jer bi time priznao da je pogrešio u vezi sa Andrašijem, podržaćemo Katu Đarmati ako je Savet stvarno podržava na mestu umetničkog rukovodioca“, napisali su glumci u pismu.

U pismu koje je objavljeno danas, glumci subotičkog Narodnog pozorišta negirali su tvrdnje predsednika Mađarskog nacionalnog saveta Jenea Hajnala da protiv Andrašija vode „prljavu kampanju“.

Hajnal je na konferenciji za medije 5. januara stanje u mađarskoj Drami ocenio „neodrživim“ i dodao da situacija unutar mađarskog glumačkog ansambla „nema veze s umetnošću“.

Glumci su smenu Andrašija tražili jer tvrde da on sa njima ne želi nikakav kontakt, da su informacije o tome koji ih poslovi čekaju u pozorišnoj sezoni dobijali isključivo iz štampe, kao i da je Andraši „otkazao dotadašnji neadekvatan prostor za probe, ali da novi nije obezbedio“.

Oni su negodovali i zato što je drastično smanjen broj predstava, zbog angažovanja spoljnih saradnika za svaku značajniju ulogu, kao i zbog toga što se na blogu Vojvođanski momci „anonimno kleveću pojedini glumci Drame na mađarskom“.

Andraši je na funkciju u Narodnom pozorištu imenovan na predlog Odbora za kulturu Mađarskog nacionalnog saveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Iznenađenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga