Kasa: Subotička vlast nemarna prema obnovi pozorišta

"Posle desetogodišnje borbe sa vetrenjačama, imam pravo da kažem da je dosta ovoga, neka rešava neko drugi"

25. mar 2013

Bivši predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta iz Subotice Jožef Kasa izjavio je da je podneo ostavku na tu funkciju jer lokalna vlast u tom gradu prema obnovi zgrade tog teatra ima „nemaran, nebrižan i diletantski“ odnos.

„Odnos koji se iskazuje prema gradnji Narodnog pozorišta u Subotici dostigao je tačku kada sam rekao – dosta, prevršilo je. Posle desetogodišnje borbe sa vetrenjačama, imam pravo da kažem da je dosta ovoga, neka rešava neko drugi“, rekao je Kasa za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je optužio odbornike i poslanike Saveza vojvođanskih Mađara, demokratske stranke i demokratske stranke Hrvata u Vojvodini da nisu učinili ništa ni u republičkoj, ni u pokrajinskoj, ni u lokalnoj skupštini u interesu izgradnje pozorišta, nego su svi „mudro ćutali“.

Kasa je naveo da do danas nije formirana stručna komisija koja bi trebalo da preispita projekat izgradnje, na osnovu čega su mogla da budu predviđena nova rešenja.

Prema njegovim rečima, projektnom birou nisu isplaćeni još ni prvobitni projekti, zbog čega taj biro zadržava autorska prava i neće ustupiti projekat zgrade sve dok ne dobije novac.

„Ukoliko Subotici nije potreban jedan svetionik u oblasti kulture, neka onda menjaju projekte, ruše… Samo neka neko za te korake preuzme odgovornost“, poručio je Kasa.

On je dodao da stara zgrada pozorišta nije mogla da se obnovi, jer je bila „u propalom stanju“, što zbog starosti, što zbog „šteta koje su nastale zbog (pozorišnog reditelja) Ljubiše Ristića.

Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici srušena je 2007. godine, uprkos protivljenju stručne javnosti i peticiji koju je potpisalo oko 5.000 građana.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga