Karlos Slim čertvrti put prvi na Forbsovoj listi

Na ovogodišnjoj Forsovoj listi milijardera našlo se rekordnih 1.426 ljudi, što je za 16 odsto više nego prethodne godine

05. mar 2013

Meksički milijarder Karlos Slim i ove je godine, četvrtu godinu za redom, najbogatiji čovek na svetu, dok investitor Voren Bafet prvi put od 2000. nije među trojicom najbogatijih, saopštio je časopis Forbs (Forbes).

Na ovogodišnjoj Forsovoj listi milijardera našlo se rekordnih 1.426 ljudi, što je za 16 odsto više nego prethodne godine. Njihovo prosečno bogatstvo je 3,8 milijarde dolara, što je za tri odsto više nego na prošloj listi.

Bogatstvo Karlosa Slima, čija su osnovna delatnost telekomunikacije, procenjuje se na 73 milijarde dolara, dok je godinu dana ranije bilo 69 milijardi.

Bil Gejts iz Majkrosofta (Microsoft Corp) je na drugom mestu sa 67 milijardi dolara, dok je Bafet, vlasnik Berkšir Hetveja (Berkshire Hathaway) pao na četvrto mesto sa 53,5 milijarde dolara.

Njegovo mesto je zauzeo Španac Amansio Ortega, vlasnike lanca prodavnica odeće Zara, koji je u odnosu na listu iz 2012. skočio za dva mesta s 57 milijardi dolara.

Na Forbsovoj listi se nalazi 40 ljudi koji su zaradili značajan deo svog bogatstva upravljanjem Hedž fondovima – oni su zaradili tako što su za investitore trgovali na finansijskim tržištima i naplaćivali procente od toga.

Bogatstvo napoznatijeg hedž fond menadžera, Džordža Soroša, procenjuje se na 19,2 milijarde dolara. Sa svojih 82 godine, on ne nadzire svakodnevne operacije, ali je i dalje uključen u rad Soros fond menadžmenta (Soros Fund Management) koji vredi 24 milijarde dolara.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga