Karikature Dušana Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu

"Sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava"

12. nov 2018

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“, saopštio je danas Pokret Novi optimizam.

Izložbu su organizovali biblioteka i to udruženje u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Sa otvaranja izložbe u Lazarevcu

„Funkcionerima vladajuće stranke očigledno je zasmetalo to što se veliki broj Lazarevčana već u petak okupio u biblioteci, kako bi prisustvovali prvom danu izložbe i tribini ‘Koja je tvoja crvena linija?’, na kojoj su, osim dvojice naših najpoznatijih karikaturista, govorili i pisac Filip David i reditelj Goran Marković. Nažalost, izložba nije dočekala ni prvi sledeći radni dan“, navedeno je u saopštenju.

Kako su ocenili, na taj način se zapravo pokazalo da je tačno sve ono na šta su učesnici tribine i ukazivali – „sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava“.

Iz Novog optimizma navode da će sa svojim saradnicima nastaviti da organizuju događaje širom Srbije kako bi „probudili i podstakli ljude na aktivizam, postavljajući pitanje – Koja je tvoja crvena linija“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga