‘Karavan otpora’ na ulicama Skoplja

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji najavila da se njeni poslanici neće vratiti u Parlament, da će vratiti mandate i da neće učestvovati na izborima

03. feb 2013

Socijaldemokarski savez (SDSM), najveća opoziciona stranka u Makedoniji, najavila je u nedjelju da se njeni poslanici neće vratiti u Parlament, da će vratiti mandate i da neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima.

„Apsolutno nećemo učestvovati na lokalnim izborima, nema vraćanja u Sobranje, a cjelokupna odgovornost za produbljivanje političke krize najveće u posljednjih desetak godina ide na račun vladajuće koalicije VMRO-DPMNE“, izjavio je generalni sekretar SDSM-a Andrej Petrov.

On je, nakon završetka „karavana otpora“, koji je opozicija organizirala kružeći vozilima po ulicama Skoplja, naglasio da SDSM smatra da su sve manje šanse da se prevaziđe kriza, jer „druga strana nije spremna za dijalog“.

Vratiti legitimitet institucijama

Prema njegovim riječima, jedini izlaz za prevazilaženje aktuelne krize je održavanje fer i demokratskih prijevremenih parlamentarnih izbora, kako bi bio obnovljen legitimitet institucija.

Do krize u Makedoniji došlo je 24. decembra prošle godine, kada je u Sobranju usvajan budžet za ovu godinu.

Skupštinsko obezbjeđenje tada je izbacilo novinare i predstavnike opozicije, a zatim je parlamentarna većina, bez prihvatanja ijednog amandmana opozicije i procedure u skupštinskim odborima, usvojila budžet.

Vladajuća koalicija je u međuvremenu zakazala lokalne izbore za 24. mart.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga