Karadžić pisao Dodiku

Radovan Karadžić, haški pritvorenik, optužen za najstrašnije zločine, moli Milorada Dodika da svedoči u njegovu korist

24. apr 2012

Radovan Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, zatražio je da Dodik održi sastanak sa njegovim pravnim savjetnikom Peterom Robinsonom, kako bi ga zamolio da svjedoči u njegovu korist na suđenju pred Haškim tribunalom.

“Volio bih da mi pomognete da utvrdim da nije postojao udruženi zločinački poduhvat između 1991. i 1995. godine da se protjeraju muslimani sa dijelova pod kontrolom RS-a, što je navedeno u optužnici.”

“Vaša specifična pozicija kao dio opozicije u Skupštini bi vam omogućila da pružite dokaze o tome šta ste vi shvatili da su ciljevi naše vlasti u tom period”, navedeno je u Karadžićevom pismu Dodiku.

Karadžiću se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu skupa sa pripadnicima rukovodstva RS-a, Jugoslovenske narodne armije (JNA) i pravojnih formacija u cilju progona nesrpskog stanovništva sa područja 20 općina u BiH.

Karadžić je uhapšen u julu 2008, a suđenje mu je počelo u oktobru naredne godine. Haško tužilaštvo je u periodu između aprila 2010. i 2012. saslušalo skoro 200 svjedoka, a najavljeno je da će okončati dokazni postupak u prvoj sedmici maja.

Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u periodu između 1992. i 1995. godine, kao predstavnik Saveza reformskih snaga, izabran je za zastupnika Narodne skupštine RS-a.

(BIRN)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga