Kantor: Jevreji pred novim egzodusom iz Evrope

"Razlog su dva faktora: ekonomska agresija kao u Grčkoj i Mađarskoj, i radikalni islam"

27. jan 2015

Predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor upozorio je danas u Pragu na početku međunarodnog foruma o esktremizmu, antisemitizmu i verskoj i etničkoj netrpeljivosti, da su Jevreji u Evropi pred novim egzodusom i da ih u nekim zemljama ugrožava ekonomska agresija, a negde radikalni islam.

„Danas smo u situaciji da je evropska jevrejska zajednica pred novim egzodusom iz Evrope. Jevreji se jako plaše. Razlog su dva faktora: ekonomska agresija kao u Grčkoj i Mađarskoj, i radikalni islam“, kazao je Kantor novinarima pred početak foruma koji povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Aušvic, Evropski jevrejski kongres i Evropski parlament organizuju u Pragu.

Moše Kantor objasnio je da su u Grčkoj i Mađarskoj Jevreji ugroženi dugoročno ekonomskom nestabilnošću i da su osim Roma, u te dve zemlje kao etnička i verska zajednica pod najvećim pritiskom.

Povodom krvavih napada islamskih terorista u Francuskoj Kantor je apelovao da vlade evropskih zemalja i Evropska unija pojačaju drastično zaštitu svojih jevrejskih žitelja a na konferenciju za novinare doneo je već pripremljeni plan 20 mera koji bi pomogli da se Jevreji osećaju bezbednije.

Kao jednu od mera pomenuo je uspostavljanje funkcije evropskog opunomoćenika za antisemitizam o čemu je, kako je kazao razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Forum iz serije „Pusti moj narod da živi“ koji se održava danas i utorak, u Pragu je okupio preko 500 zvanica a među njima su i slovački, bugarski i češki predsednik, šef Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsednici parlamenata više od 30 zemalja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga