Kanton Sarajevo: prihvaćeni zahtevi Plenuma građana

Kolegijum kantonalne skupštine prihvatio je sva četiri zaključka Plenuma građana Sarajeva

22. feb 2014

Predsedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je izjavila da je Kolegijum kantonalne skupštine prihvatio sva četiri zaključka Plenuma građana Sarajeva koji su mu uručeni početkom ove sedmice.

Plenum građana je zatražio hitno formiranje nestranačke ekspertske vlade Kantona Sarajevo, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom.

Traženo je i da se izvrši revizija privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo, te da se uspostavi nezavisna komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, kada su tokom demonstracija u Sarajevu spaljene tri zgrade javnih institucija.

U međuvremenu, građani Sarajeva nastavili sui danas proteste 15. dan zaredom ispred Predsedništva BiH, tvrdeći da neće odustati od protesta sve dok svi ciljevi ne budu ispunjeni, a tiču se smene vlasti na svim nivoima u Federaciji BiH.

Demonstrantima su se pridružili radnici Holidej Ina, Hidrogradnje, Feroelektra, Zio 84 i drugih preduzeća koja su propala ili su pod stečajnim postupkom.

Protesti se danas održavaju u Zenici, Bugojnu i drugim gradovima u BiH.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga