KANJIŽA: SVM-DS-LSV

Nakon tri odložene sednice, 24. jula konačno je oformljena Skupština opštine Kanjiža

15. okt 2012

Formirana su četiri odbornička kluba: po 11 odbornika imaju Savez vojvođanskih Mađara i klub „Za bolju Kanjižu“ (u kojem sedu odbornici Demokratske stranke – 9 i Lige socijaldemokrata Vojvodine – 2), poslanički klub „Izaberi put“ ima ukupno 4 člana (3 sa liste Ištvana Bačkulina i 1 sa liste Pokreta mađarske nade), a četvrta frakcija, izborna lista „UKROK“ broji 3 člana.

U ovoj severnobačkoj opštini, nakon manjeg kolebanja i višenedeljnog nagađanja, opštinska vlast je ipak oformljena u skladu sa dogovorom predsednika SVM-a i predsednika DS-a. Vladajuću većinu (veliku koaliciju) čine dakle SVM i DS, plus LSV. Ove tri stranke po broju odbornika imaju više od dvotrećinske većine.

Za gradonačelnika je izabran Mihalj Njilaš (SVM), njegov zamenik je Robert Lacko (DS), predsednik SO Kanjiža je Ervin Hužvar (DS), potpredsednik je dr Mihalj Bimbo (SVM).

Na istoj sednici su doneli odluku da se broj članova Opštinskog veća poveća na 9 umesto dosadašnjih 7. Poljoprivredom, vodoprivredom i ekologijom je zadužena Monika Halas (DS), Zoltan Tudorović (DS) će voditi brigu o privredi i razvoju preduzetništva, komunalnim aktivnostima će se pozabaviti Laslo Čikoš (SVM), za razvoj turizma i za urbanizam će odgovarati Vilmoš Tot (SVM), dr Zoltanu Katkiču (uz podršku SVM-a) pripadaju resori prosvete i kulture, Timea Kljajić (DS) će voditi socijalnu politiku, Piroška Daraban (uz podršku SVM-a) će brinuti o zdravstvenoj zaštiti i dečjim pravima, Anastazija Volenter Takarič (LSV) će se baviti omladinskom politikom i sportom, a informisanjem – Robert Šatai (DS).

Konstitutivna sednica skupštine je prvi put sazvana na 14. jun. Međutim, nedelju dana pre datuma održavanja te sednice i samo dva dana nakon dogovora Tadić-Pastor o zajedničkom nastupu na svim nivoima, osvanuo je koalicioni sporazum kanjiških demokrata, ligaša i još dve organizacije da će njihovih 17 odbornika činiti većinu – bez SVM-a i PMN-a.

Dan pre najavljenog datuma, tadašnji predsednik skupštine dr Zoltan Katkič odložio je konstitutivnu sednicu na 21. jun, sa obrazloženjem da kao rezultat dogovora pokrajinskih čelnika SVM-a i DS-a, ove dve stranke će početi koalicione pregovore na lokalu. 21. juna su verifikovani mandati odbornika i odmah nakon toga je sednica prekinuta, jer su koalicioni pregovori još bili u toku. 5. jula je konstitutivna sednica nastavljena, sa jednim jedinim ciljem: ne bi li opštinska samouprava izbegla prinudnu upravu. Odbornici su izabrali (privremenog) predsednika i sekretara SO, učineći taj minimum što zakon nalaže, pa je sednica opet bila prekinuta. 20. jula na zajedničkoj konferenciji za štampu, lokalni čelnici SVM-a, DS-a i LSV-a su pred novinarima potpisali sporazum o zajedničkom delovanju u kanjiškoj samoupravi.

Novom vladajućom koalicijom je okončan četvorogodišnja prevlast Mađarske koalicije. Ipak, SVM kao najjača mađarska stranka i jedan od tri činioca MK, zadržao je ključne pozicije u opštini. Tako će Mihalj Njilaš, inače pravnik po struci, obavljati dužnost predsednika opštine i u drugom mandatu, a njegov bivši zamenik, dr Mihalj Bimbo, veterinar, izabran je za potpredsednika skupštine.

Treba reći da ni SVM, ni DS nisu postigli bolji rezultat od onog pre četiri godine. Na lokalnim izborima 2008. godine u Kanjiži Mađarska koalicija (SVM, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara) osvojila je 19 mandata (7.913 glasova), a DS 10 (4.510 glasova). Ostale liste nisu prešli cenzus. Doduše, SVM je na poslednjim izborima pošao samostalno, osvojivši 4.176 glasova (11 mandata), ali DSVM i DZVM nisu ni učestvovali na kanjiškoj izbornoj sceni (pojedini članovi DSVM-a su pre izbora pribegli SVM-u i na taj način praktično razbili opštinsku organizaciju te stranke). DS, iako je izgubio jednu četvrtinu svojih birača (2008. su imali 4.510 glasova, 2012. samo 3.348) zbog slabijeg odziva, osvojio je samo mandat manje (9 umesto 10). Jedina lista koja je po svim parametrima na dobitku jeste LSV. Ova stranka je duplirao svoju glasačku bazu (1.255 glasova, naspram 697, koliko je dobila pre četiri godine) i zahvaljujući tome ušao sa dva odbornika ne samo u skupštinsko telo nego i u vladajuću koaliciju.

Što se tiče predizbornih obećanja, jedino SVM je imao detaljno razrađen i na internetu dostižan program. Međutim kandidati za gradonačelnika su dobili prostora za promociju u medijima da pričaju o svojim ciljevima.

Mihalj Njilaš je izjavio za „Mađar so“ da ako bude dobio priliku da i dalje vodi opštinu, nastaviće i završiće razvojne projekte koje su u toku ali će pokrenuti i nove. Naveo je razvoj kanjiške banje, program solarne energije i energije vetra u naseljima Horgoš i Male Pijace, asfaltiranje i uvođenje kanalizacije u svim mestima opštine, izgradnju tri nova čistača otpadnih voda i obnovu dva postojeća. Obećao je mere za podsticaj rađanja, nova radna mesta prodajom kasarne, izgradnjom šoping mola i akvaparka, „naseljavanjem“ industrijskih zona. Demokrate su takođe stavili naglasak na stvaranje novih radnih mesta, zbog toga sa usaglašavanjem programa delovanja valjda neće biti većih problema.

Čaba Presburger

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga