Kandidatura zavisi od situacije na Kosovu

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da će dešavanja na severu Kosova uticati na mišljenje Evropske komisije i zemlje EU

09. avg 2011

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da će dešavanja na severu Kosova uticati na mišljenje Evropske komisije i zemlje EU.

Ona je objasnila da će situacija na severu Kosova uticati na ukupno raspoloženje u zemljama članicama EU koje će biti važno kada se krajem godine bude donosila konačna odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. EK je telo koje je obavezno da bude statusno neutralno pošto unutar EU nema saglasnosti o tome da li je Kosovo država ili ne, ali EK prati i ono o čemu unutar EU postoji jaka saglasnost, a to je učestvovanje u regionalnoj saradnji, rekla je Delevićeva.

„U tom smislu i u mišljenju, kao i ranije u izveštajima o napretku, pojaviće se ocene koje daju stav Komisije u vezi sa onim o čemu postoji saglasnost unutar EU, a to je učešće u regionalnoj saradnji i način interakcije sa svim delovima regiona“, izjavila je Delevićeva.

Ona smatra da je „važno da mišljenje bude dobro, ali i da politička klima bude takva da to mišljenje može da se kapitalizuje“.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga