Kandić: Ojdanić priznao krivicu za ratne zločine

On je definitivno priznao ličnu odgovornost za zločine na Kosovu i za svoje učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koje je imalo za cilj proterivanje albanskog stanovništva

29. jan 2013

Bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić odustajanjem od žalbe na presudu priznao krivicu za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Kandić je Novinskoj agenciji Beta rekla da je Ojdanić, koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, „definitivno priznao ličnu odgovornost za zločine koji su se dogodili na Kosovu“.

„Bez obzira na stvari koje se mogu tumačiti kao razlozi koji su ga naveli da povuče žalbu i omogući sebi da dobije pravo na privremeno oslobađanje nakon dve trećine kazne, on je definitivno priznao ličnu odgovornost za zločine na Kosovu i za svoje učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koje je imalo za cilj proterivanje albanskog stanovništva, putem raznih metoda, uključujući ubistva, spaljivanje sela i uništavanje imovine“, rekla je Kandić.

Kandić, jedan od pokretača inicijative za osnivanje Regionalne komisije za ispitivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), smatra da je Ojdanićevo priznanje krivice „prvi veliki iskorak“ u suočavanju sa zločinima nad Albancima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

„Iako će mnogi reći da njegovo izvinjenje nije iskreno, da je motivisano pragmatičnim razlozima, ono vredi. On (Ojdanić) je general vojske čiji su pripadnici počinili velike zločine, ali naravno ništa nisu činili na svoju ruku“, rekla je Kandić.

„Prvi put se događa da jedan general kaže da je kriv. To nije uradio (policijski general) Vlastimir Đorđević, njegovo delimično priznanje, zapravo nije priznanje. On (Đorđević) je i u tom delimičnom priznanju jako štitio interese države Srbije zapravo da ne otkrije put prenosa tela sa Kosova, niti je otkrio glavne naredbodavce“, navela je ona.

Kandić je ukazala i da se u Srbiji ćutke prelazi preko presuda Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, posebno na Kosovu, ali je dodala da veruje da će Ojdanićevo priznanje krivice imati uticaja na promene odnosa u zemlji.

„U Srbiji, osim presude hrvatskim generalim, nijedna druga nije imala uticaj na javno mnjenje niti na otvaranje debata u parlamentu. Ovde se preko presuda za zločine, posebno na Kosovu prelazi ćutke. Ne očekujem debatu, ali Ojdanićevo priznanje imaće uticaja na pomeranje odnosa u Srbiji, možda ne ovog trenutka, ali u budućnosti“, rekla je ona.

Kandić je istakla da je Ojdanić priznao da su Albanci deportovani, da je bilo ubistava i tajnih masovnih grobnica. „Sve to general Ojdanić priznaje“, rekla je Kandić.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu i prihvatio prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

U podnesku koji je sudu uputio Ojdanićev branilac Tomislav Višnjić naglašeno je da Ojdanić prihvata presudu i da izražava kajanje pred „svima onima čije su patnje bile rezultat akata za koje je on osuđen“.

„U potpunosti prihvatam sve nalaze iz presude. Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro punim 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo. Izražavam svoje iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen“, napisao je sudu sam general Ojdanić.

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. Tribunal je nepravosnažno osudio tadašnjeg potpredsednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora. Generalu Vladimiru Lazareviću izrečena je zatvorska kazna od 15 godina zatvora, a Milan Milutinović, koji je bio predsednik Srbije, oslobođen je krivice.

Rasprava o žalbama svih osuđenih, izuzev Ojdanića, zakazana je za mart, a naknadno će im biti izrečene pravosnažne presude.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga