Kancelarija Vojvodine u Briselu od 2011. godine

Kancelarija Vojvodine u Briselu biće otvorena početkom 2011. godine pri Misiji Srbije u sedištu EU.

05. nov 2010

Kancelarija Vojvodine u Briselu biće otvorena početkom 2011. godine pri Misiji Srbije u sedištu EU, najavili su danas predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da Vojvodinu otvaranje kancelarije neće koštati, jer će ona biti u zgradi Misije Srbije pri EU i ta će misija pružiti kancelariji Vojvodine punu logističku podršku.

„Otvaranje kancelarije je izuzetno važno jer ćemo kroz lobističke procese, kroz profesionalno usavršavanje ljudi, ostvariti veća finansijska sredstva, veće učešće u fondovima EU i privući više investicija u Pokrajinu“, kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, buduća kancelarija Vojvodine od početka sledeće godine pripremaće se za vreme kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, kada će evropski fondovi i sredstva biti sve veći.

Pajtić je najavio da će u Kancelariji raditi samo vrhunski profesionalci, osobe koje imaju iskustva u međunarodnim organizacijama ili osobe koje imaju diplomatsko iskustvo.

Jeremić je rekao da će Kancelarija Vojvodine zapravo biti jedno od mnogih predstavništva evropskih regiona, kakvi već duže vreme postoje u Briselu.

„Imamo novu zgradu u Briselu, jer Srbija zaista ozbiljno doživljava svoj evropski put. Jedan ceo sprat u našoj misiji će biti stavljen na raspolaganje Vojvodini bez nadoknade. Uostalom, nema logičnijeg mesta gde bi kancelarija Vojvodine mogla da bude“, naveo je Jeremić.

Ocenio je da će kancelarija imati mnogo posla, naročito nakon što Srbija dobije status kandidata u EU, što se očekuje tokom 2011. godine.

„Očekujem da će kancelarija biti uspešna, jedan od najenergičnijih delova pri Misiji, i da će privući ozbiljne investicije u Srbiju, odnosno u Vojvodinu“, rekao je Jeremić.

U proteklih godinu dana ideja o otvaranju kancelarije Vojvodine nailazila je na oštre kritike, a pojedine političke partije optuživale su vojvođanske vlasti za separatizam.

Egereši pozdravio najavu otvaranja kancelarije Vojvodine u Briselu

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas veliko zadovoljstvo što će predstavništvo Vojvodine u Briselu početi sa radom početkom naredne godine.

„Izuzetno mi je drago što su višegodišnja uporna zalaganja Skupštine i Vlade AP Vojvodine za otvaranjem kancelarije u Briselu konačno shvaćena na pravi način”, naveo je Egereši u saopštenju za javnost.

Egereši je podsetio da u Briselu aktivno rade kancelarije više od 250 evropskih regiona i ocenio da Vojvodina sada ima jednu prepreku manje ka ostvarenju cilja, a to je da preraste u modernu evropsku regiju.

On je podsetio i na to da je u dužem vremenskom periodu Vojvodina bila izložena „nepotrebnom političkom i javnom pritisku” zbog svoje odlučnosti da otvori kancelariju u Briselu.

„Nismo dozvolili da nas takve zlonamerne kritike obeshrabre, već smo strpljivo i konstruktivno želeli da objasnimo prednosti osnivanja ovakve kancelarije. Ponoviću još jednom da je Vojvodina spremna i sposobna da bude pokretač razvoja i promoter evropske politike Srbije. Otvaranjem predstavništva u Briselu dobili smo priliku da tom poslu pristupimo ozbiljno i odgovorno“, istakao je Egereši.

Prema njegovim rečima, Brisel je mesto koncentracije evropskih fondova, znanja, ljudskih i ekonomskih potencijala i predstavlja idealno mesto na kojem Vojvodina može na najbolji način da predstavi Evropi svoje privredne, kulturne, turističke i druge potencijale.

LSV: Žašto se do sada čekalo sa otvaranjem kancelarije Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas najavu otvaranja kancelarije Vojvodine u Briselu, ali je ocenila da je takvo predstavništvo “moglo i moralo” da bude otvoreno mnogo ranije.

“Javnosti je poznato da LSV odavno ukazuje na potrebu otvaranja te kancelarije i činjenicu da ona ne mora da košta jer su nam gostoprimstvo nudile druge regije, ali je pokrajinski premijer Bojan Pajtić sve do sada zastupao stav da je potrebno sačekati kandidaturu Srbije za Evropsku Uniju”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je navela da ih raduje činjenica da je Bojan Pajtić sada “promenio stav”, ali je izrazila žaljenje zbog svih šansi i projekata koje je Vojvodina propustila da realizuje i još uvek ih propušta, zbog nepostojanja kancelarije u Briselu.

Ta stranka je podsetila da danas više od 300 evropskih regija ima svoje predstavništvo u Briselu, i to ne samo regioni koji pripadaju zemljama članicama EU, nego i regioni iz susednih država, poput hrvatskih županija, kantona Sarajevo, Republike Srpske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga