Kampanja protiv nasilja nad ženama u Novom Sadu

Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje

28. feb 2012

Višednevna kampanja protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Odluči se, ustani, pobuni se!”, održaće se u Novom Sadu od 1. do 9. marta.

Kampanju organizuju Centar za inicijative u kulturi „Ogledalo” i Umetnička grupa „Baza”, u saradnji sa Društvenim centrom, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, i sastoji se od umetničkih performansa i javnih tribina.

Kako su organizatori objasnili u saopštenju za javnost, povod za organizovanje kampanje jeste činjenica da je svaka druga žena u Srbiji žrtva psihičkog nasilja, dok je svaka treća preživela određeni oblik fizičkog nasilja.

„Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje. Nasilnik je najčešće blizak ili poznat ženi, ali nasilnik isto tako može biti i njoj nepoznati muškarac. Statistike pokazuju da nasilnici mogu biti muškarci bilo koje profesije, nivoa obrazovanja, materijalne situacije, nacionalnosti”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se nasilnici najčešće ne mogu prepoznati, jer su u svom muškom ili profesionalnom društvu prihvaćeni, a njihovo ponašanje je u tom društvu prihvatljivo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga