Kampanja Čista odeća: Vučićeve sekstičke uvrede na račun radnica odslikavaju odnos vlasti prema stanovništvu

"Stanovništvo je dobro onda kad je nemo, poslušno i spremno da trpi poniženja vlasti"

29. okt 2018

Kampanja „Čista odeća“ Srbija (Clean Clothes Campaign) optužila je danas predsednik Srbije Aleksandra Vučića da je izneo niz seksističkih i drugih uvreda na račun radnica u tekstilnoj industriji tokom posete gradilištu buduće turske tekstilne fabrike „Eurotay” u Kraljevu, te pozvala javnost da najoštrije osudi takve njegove poruke.

U saopštenju za javnost ova međunarodna mreža sindiklanih i drugih organizacija podseća da je predsednik tom prilikom pozvao turske investitore da budu „fini i ljubazni prema našim ženama“, ocenivši da je time, između ostalog, i radna prava budućih radnica nezakonito prepustio „na milost i nemilost poslodvcu“.

„Predsednik sebe stavlja u ulogu muškarca tutora koji te iste ‘naše žene’ – valjda nemoćne da same o sebi brinu – predaje u ruke nekim drugim muškarcima, doduše uz očinsku opomenu da budu ‘fini i ljubazni’. On, uz to, poštovanje radnih prava i uslova rada vadi iz zakonskog okvira i stavlja na miliost i nemilost dobrih manira poslodavca. Kao da sve ovo nije dovoljno ponižavajuće, predsednik u obraćanju turskom investitoru pravi krajnje neprihvatljivu seksualnu insinuaciju na račun odnosa poslodavac – radnice, verovatno nesvestan činjenice da je seksualno uznemiravanje žena na radnom mestu od strane nadređenih česta pojava koja ostaje neprijavljena iz straha od stigme i straha od gubitka posla“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je „posebno licemerna predsednikova izjava da buduće radnice u turskoj tekstilnoj fabrici ‘znaju da neće postati bogate, ali da će moći da prežive'“, jer je, kako ukazuju, vlast ta koja privlači strane investicije podatkom da je cena radne snage u tekstilnoj industriji u Srbiji 85% niža od proseka Evropske Unije.

Sa druge strane, kako se dodaje, većina žena u Srbiji nema alternativu nego je prinuđena da prihvata najniže plaćene poslove poput poslova u tekstilnoj industriji, koje pored niske zarade karakterišu teški radni uslovi i nepoštovanje radnih i sindikalnih prava.

„Radnice u tekstilnoj industriji zaista znaju da neće postati bogate, kao što znaju da radeći samo za platu kod stranih investitora neće moći da prežive, pa su najčešće prinuđene da rade i po nekoliko dodatnih poslova. Ako uzmemo u obzir i redovan kućni rad, koji mahom i dalje obavljaju jedino žene, dobićemo kompletnu sliku položaja tekstilnih radnica u Srbiji uz koju bahatost predsednikovih seksističkih izjava dolazi do punog izražaja“, ocenjuje se u saopštenju.

Ova organizacija smatra da ovakvo ponašanje nije slučajno, nego da „plastično odslikava posednički odnos vlasti prema državi i stanovništvu, kome je svojstven seksistički odnos prema ženama“.

„Takva vlasta nam svakodnevno poručuje da je sve – uključujući živote i tela žena – nemi predmet trgovinske razmene u interesu pojedinaca na vlasti i takozvanih ‘investitora’. A stanovništvo je dobro onda kad je nemo, poslušno i spremno da trpi poniženja vlasti i poslodavaca za jedva 200 evra mesečno“, navodi se u saopštenju.

Kampanja „Čista odeća“ pozvala je radnice i radnike, sindikate, feminističke i druge organizacije civilnog društva, medije i pojedince da javno osude ovakav način tretiranja radnica i radnika, upozorivši da se na takav način gazi elementarno dostojanstvo svih građana.

Kampanja „Čista odeća“ je globalni savez nekoliko stotina organizacija i sindikata posvećen poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta i sportske opreme. Ta mreža uključuje i kampanju za podršku prava žena, te zastupanje potrošača i smanjenje siromaštva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga