Kameron: Sedam mjeseci za spašavanje Britanije

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da pristalice Ujedinjenog Kraljevstva imaju sedam mjeseci da sačuvaju "najbolju zemlju u istoriji" i da je ishod referenduma o nezavisnosti Škotske neizvjestan

08. feb 2014

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da pristalice Ujedinjenog Kraljevstva imaju sedam mjeseci da sačuvaju „najbolju zemlju u istoriji“ i da je ishod referenduma o nezavisnosti Škotske neizvjestan.

Kameron je u govoru u londonskom Olimpijskom parku pozvao Engleze, Velšane i stanovnike Sjeverne Irske da prenesu Škotima poruku „na sva zvona“ da žele da oni ostanu u zajedničkoj zemlji.

On je naglasio da bi čitava Britanija bila na šteti ako bi se Škotska osamostalila i da ishod referenduma može da utiče na svih 63 miliona stanovnika Velike Britanije.

„Bili bismo duboko oslabljeni bez Škotske. Ako bismo izgubili Škotsku, Britanija bi se promijenila, narušili bismo sopstveni ugled. Jednostavna je činjenica da imamo veći uticaj u svijetu ako smo zajedno“, rekao je Kameron.

On je podvukao da je Britanija prošle godine bila vodeća u Evropi po stranim ulaganjima i upozorio da bi sva dostignuća zajedničkog britanskog tržišta bila ugrožena ako bi se Škotska osamostalila, prenio je BBC.

„Smatram da bi bilo veoma teško da između nezavisne Škotske i ostatka Velike Britanije funkcioniše monetarna unija“, rekao je Kameron.

Škotska nacionalna partija ocijenila je da je premijer „kukavica“ jer nije održao govor u Škotskoj.

Škoti će se na referendumu 18. septembra izjasniti o tome da li njihova zemlja sa nešto više od pet miliona stanovnika treba da okonča uniju sa Engleskom, staru 307 godina, i istupi iz Velike Britanije.

Ankete pokazuju da bi se većina Škota danas izjasnila protiv nezavisnosti, dok bi za samostalnost glasala trećina građana. Mnogi glasači još su neodlučni.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga