- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kamenica 2 predata na upotrebu Institutima u Sremskoj Kamenici

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da su u Vojvodini stvoreni uslovi za lečenje kakve imaju samo najrazvijenije zemlje Evrope.

Pajtić je prilikom obilaska novog objekta Kamenice 2 istakao da ta ustanova po svojoj opremljenosti i funkcionalnosti spada u najmodernije zdravstvene centre ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i u regionu.

„Danas smo struci i nauci predali Kamenicu 2, našu kliniku Švarcvald, zdravstvenu instituciju koja je, uz Urgentni centar Vojvodine, najveća zdravstvena ustanova koja je u poslednjih 30 godina izgrađena na teritoriji Srbije. To je najmodernija i tehnološki najzaokruženija zdravstvena institucija na prostoru Jugoistočne Evrope, u kojoj će moći da se leče pacijenti iz cele zemlje“, rekao je Pajtić.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković kazao je da se objekat Kamenice 2, koji predstavlja značajan iskorak vojvođanskog i srpskog zdravstva, posle godina nerazumevanja i opstrukcije predaje na upotrebu.

„Devetsto pedeset dva  miliona dinara koštala je izgradnja Kamenice 2, 1,6 milijardi dinara utrošeno je za preko potrebnu medicinsku opremu koja se već nalazi u ovom objektu. Uštede koje su ostvarene u postupcima javne nabavke, u skladu sa zaključkom Pokrajinske vlade, utrošićemo za nabavku još dva linerana akceleratora“, objasnio je Malenković.

Objekat Kamenica 2 je novoizgrađena četvorospratnica, sa posebnim objektom u suterenu u kojem je smešten radioterapijski centar, površine 4.161 kvadratnih metara.

Kamenica 2 je izgrađena za potrebe tri vojvođanska Instituta smeštena u kompleksu u Sremskoj Kamenici: Instituta za plućne bolesti, Instituta za kardiovaskularne bolesti i Instituta za onkologiju. Pored bunkera sa linearnim akceleratorima i multislajsnim  CT skenerom, koji su smešteni u posebnim bunkerima u suterenu zgrade, za potrebe Instituta za plućne bolesti,  opremljena je intenzivna jedinica grudne hirurgije i  laboratorija za patologiju, a za potrebe Instituta za kardiovaskularne bolesti sala za intenzivnu negu kardiohirurgije i nova angiosala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!