Kamberović: Promocija knjige o Jasenovcu u Banjaluci premeštena jer je navodno pukla cev u pozorištu

“Žao mi je što se Banjaluka odriče Jasenovca”

31. maja 2019

Promocija knjige “Jasenovac” hrvatskog istoričara Ive Goldštajna, kao i panel o istorijskom revizionizmu, koji su danas trebalo da budu održani u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, premešteni su u hotel “Palas”, jer je u pozorištu navodno pukla cev.

“Zvanično je pukla cev kao što je pre rata ‘crk’o maršal’. Ne verujem baš da je pukla cev, ali ako jeste želim da je što pre poprave i da se pozorište razvija. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti saradnju sa kolegama iz Banjaluke i da sledeće godine cevi neće pucati”, rekao je Kamberović agenciji Beta.

Dodao je da su u Narodnom pozorištu kao zvaničan razlog za otkazivanje gostoprimstva u poslednji čas naveli upravo da je “pukla cev”.

“Žao mi je što se Banjaluka odriče Jasenovca”, kazao je Kamberović.

On je dodao da je potom pronađen alternativni prostor za organizovanje promocije knjige i za održavanje panela, u hotelu “Palas”.

Izrazio je zadovoljstvo što je sala u hotelu bila puna i ocenio da je publika bila zadovoljna.

Organizator je Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva, čiji je Kamberović predsednik, a suorganizatori su Forum ZFD iz Sarajeva i Odeljenje za jugoistočnu Evropu Univerziteta Humbolt iz Berlina.

Na promociji knjige su, pored autora Ive Goldštajna (Goldstein) govorili i Goran Hutinec i Seid Serdarević, a moderator je bio Husnija Kamberović.

Na panelu o istorijskom revizionizmu, koji je usledio nakon promocije knjige, govorili su istoričari iz svih bivših jugoslovenskih republika: Petar Todorov, Božo Repe, Dubravka Stojanović, Branimir Janković, Adnan Prekić, a panel je moderirao Milivoj Bešlin.

U diskusiji na panelu su učestvovali i istoričari iz evropskih zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga