Kaliterna: Izveštavanjem o Jovanki Broz novinarstvo je dotaklo dno

To je poraz lekarske profesije i dno dna novinarske profesije

05. sep 2013

Novinarka Tamara Kaliterna izjavila je večeras da je novinarska profesija u Srbiji dotakla dno izveštavanjem o bolesti Jovanke Broz, udovice perdsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita.

“Reč je o mrcvarenju utrobe Jovanke Broz. To je poraz lekarske profesije i dno dna novinarske profesije”, kazala je Kaliterna na promociji njene knjige novinskih tekstova “Ponavljači lažne istorije” u Novom Sadu.

Ona se kritički osvrnula na prošlost sadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i podsetila da je bio ministar informisanja krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je na snazi bio drakonski Zakon o informisanju, koji je služio za gušenje tadašnjih nezavisnih medija.

“Vučić me je materijalno unakazio a moralno utešio, jer šta očekivati od zakona čiji je autor večita desna ruka četničkog vojvode”, kazala je Kaliterna.

Istoričar Ranko Končar kritikovao je politiku srpskog nacionalizma i rekao da je bilo “suludo i nedoučeno” otvarati pitanje granica unutar Jugoslavije.

“Granice koje su se vukle 1945. godine su one granice koje su postojale i 1918. godine, s tim što su samo u toku rata narodi imali pravo da izraze svoj stav hoće li živeti u toj Jugoslaviji ili neće, što nisu imali 1918. godine. AVNOJ-evske granice nisu administrativne, već državne granice, koje su nacije konstituisale svojom voljom, na principu samoopredeljenja”, kazao je Končar.

On je ocenio da je Memorandum SANU iz osamdesetih godina prošlog veka danas već sasvim rehabilitovan kao dokument koji je imao svoje puno političko-istorijsko opravdanje, što je “tragično shvatanje”.

Na promociji knjige govorili su i istoričarka Latinka Perović i novinarka Branislava Opranović.

Knjigu Tamare Kaliterne “Ponavljači lažne istorije” izdali su “Cenzura” iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga