Kalanović: Promeniti Ustav Srbije

"Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja u Evropi"

21. mar 2012

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je da je potrebno promeniti Ustav Srbije i zakone i „žešće ući“ u proces decentralizacije radi stvaranja državnog uređenja po meri svih građana.

„Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja u Evropi i centralizam koči razvoj zemlje i sprovođenje neophodnih reformi“, rekla je Verica Kalanović na skupu „Prilozi za Nacionalnu strategiju decentalizacije“ održanom na Megatrend univerzitetu.

Potpredsednica Vlade je dodala da „niko ne želi“ da uđe u decentralizaciju da bi napravio ogromne troškove i neodržive sisteme, nego je potrebno napraviti održiv sistem koji ne znači povećanje administracije, nego efikasniju preraspodelu troškova“, rekla je Verica Kalanović.

Verica Kalanović je kazala da je od uspostavljanja demokratskog poretka pre 12 godina propušteno mnogo mogućnosti za decentralizaciju i da bi to pitanje kao jedno od ključnih trebalo staviti pred Vladu Srbije.

„Nacionalna strategija decentralizacije mora da odgovori kakvu decentralizaciju želimo i da preporuči pravni okvir, i tu će morati da budu predložene promene Ustava i zakona, kao i uspostavljanje tri nivoa vlasti i njihovo vertikalno i horizontalno povezivanje“, navela je Verica Kalanović.

Potpredsednica Vlade je istakla da u Srbiji nisu potpuno jasno definisane nadležnosti opština i gradova, pa time ni države, a tamo gde nema jasnih nadležnosti nema ni jasne odgovornosti.

Dodala je da bi u Nacionalnoj strategiji decentralizacije trebalo jasno definisati nadležnosti i predvideti zadržavanje efikasnih institucija, ali i da ne bi trebalo bežati od osnivanja novih institucija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga