Kako su naprednjaci sami sebe smenili

Iako je u aprilu 2013. godine osvojila apsolutnu pobedu na lokalnim izborima u Kovinu, SNS je posle žestokih unutrašnjih svađa ostala bez vlasti u ovoj banatskoj opštini

04. nov 2014

Aprila 2013. godine Srpska napredna stranka je u opštini Kovin ostvarila prvu značajnu pobedu na lokalnim izborima. Tada je predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio da je to samo pokazatelj kakva je volja građana u celoj državi i da očekuje iste ili slične rezultate na svim nivoima vlasti. Godinu dana kasnije, njegova su se predviđanja obistinila, apsolutnom dominacijom na republičkim parlamentarnim izborima. Međutim, ono što se u kovinskoj opštini posle izbora izdešavalo moglo bi da bude loš signal za SNS, ako je već Kovin svojevrsni reper ili test zona.

Naime, posle žestokih unutarpartijskih sukoba i razilaženja među čelnim ljudima SNS-a u kovinskoj opštini, od juna ove godine Srpska napredna stranka više ne vrši vlast na lokalu. Iz vladajuće većine, koja je u jednom momentu imala čak 27 odbornika od ukupno 45, naprednjaci su prešli u opoziciju sa svega šest odbornika. Uz podršku dva prebegla odbornika i četiri odbornika grupe građana “Preporod” imaju svega 12 glasova na koje mogu da računaju, ali sa kojima ne mogu bitnije da utiču na skupštinske odluke.

A kako je uopšte došlo do ovoga?

Sukob unutar stranke počeo je odmah po dobijanju vlasti na lokalu, u maju 2013. godine. Novoizabrana predsednica opštine Dr Gordana Zorić našla se na jednoj strani, dok su na drugoj bili njen zamenik i tada aktuelni predsednik Opštinskog odbora SNS-a Kovin Dušan Petrović, kao i tadašnja predsednica Skupštine Sanja Petrović. Oni su se neprekidno žalililu na nekooperativnost predsednice opštine i nepostojanje saradnje sa sa njom. Posle otvorenih i prikrivenih napada sa obe strane, solomonsko rešenje je nađeno u odlasku Zorićeve za poslanicu u republičkom parlamentu.

Međutim, njenim odlaskom front se premestio na drugo mesto. Sanja Petrović i Dušan Petrović nisu uspeli da konsoliduju redove stranke, a zbog javnog ličnog neslaganja i trvenja bilo je očigledno da njihova saradnja neće potrajati. Uz podršku 22 odbornika, Petrovićeva je na junskoj sednici lokalnog parlamenta razrešena dužnosti, a na sledećoj narednoj, posle samo dva dana, Dušan Petrović izabran je za predsednika opštine. Na istoj sednici imenovao je svoje veće i zamenika. Odbornička grupa SNS-a se podelila. Uz Sanju je ostala tek nekolicina, dok su ostali zdušno stali uz Dušana, za koga se i pre izbora govorilo da je svojim autoritetom doprineo omasovljenju i jačanju stranke.

Ukratko, dalji sled događaja je išao ovako: smatrajući da ozbiljno krše proceduru i zakone, četvoro odbornika, među kojima su se našli i neki iz opozicione grupe građana “Preporod”, uputili su žalbu Upravnom sudu, a potom je usledilo raspuštanje Opštinskog odbora SNS-a, imenovanje tročlanog povereništva u kome je i smenjena predsednica Skupštine Sanja Petrović, kao i jedna od “najglasnijih” većnica Nada Rovčanin. Kako leto nije bilo suviše vrelo, to se politička situacija dodatno zakuvavala iz lokala, a i odozgo, s vrha stranke, kada je stigla i odluka o isključenju kovinskih članova iz redova SNS-a. Opet presedan, kome se do tada, bez obzira na neposlušnost, nije pribegavalo među naprednjacima. Iz stranke je isključen čelni čovek na lokalu Dušan Petrović, devet odbornika, i još četvoro njegovih najbližih saradnika.

Kako je pismeno rešenje o isključenju kasnilo, to su i jedni i drugi tvrdili da su legitimni predstavnici stranke, zbunjujući i članstvo i javnost.

Skupština nije održana od izbora novog predsednika opštine sve do kraja septembra, kada je stigao odgovor Suda da se poništava odluka lokalnog parlamenta o izboru predsednika i vraća na ponovno odlučivanje. Stručni pravni tim lokalne samouprave na čelu sa načelnicom opštine dao je kovinskoj skupštini na usvajanje novo rešenje dopunjeno obrazloženjem o izboru predsednika, koje je datirano sa 30. septembrom, danom donošenja rešenja, ali sa primenom od 12. juna kada je i prvobitno izabran predsednik. Iako su se predstavnici vlasti pozvali na konsultacije sa Upravnim i Ustavnim sudom, opozicija u kojoj se uz članove SNS-a našla i okrnjena odbornička grupa “Preporod” i još dva prebegla odbornika opozicije, najavila je ponovnu tužbu za nepoštovanje odluka Upravnog suda, koja je ubrzo i poslata, kako smo saznali.

Na toj sednici nije moglo da ne ostane zabeleženo da je Srpska napredna stranka u Kovinu, u istom momentu – i opozicija lojalna vrhu stranke i vlast lojalna odmetnutom i isključenom lokalnom rukovodstvu.

Odluke o isključenju odbornika bile su odložene da bi se eventualno neko predomislio i vratio na ideološki i partijski put. Ali, to se nije desilo. Iako još nije zvanično dokumentovano, kako nam je rekla jedna od poverenica, iz tročlanog povereništva stranke u Kovinu, iz stranke su nedavno isključeni i odbornici koji su se priklonili predsedniku Opštine i isključenom članu SNS-a Dušanu Petroviću. Tako je SNS ostao bez 18 mandata koje je na izborima osvojio, ali i bez onih koje je dopunski dobio preletanjem odbornika. Od devetočlanog veća iz koga se izuzima predsednik opštine po funkciji, iz stranke je, odlukom Izvršnog odbora SNS-a, isključeno još šestoro članova, tako da se i zvanično može reći da naprednjaci ne vrše vlast više u opštini Kovin. Što se sada više i ne osporava, ali se ni ne govori glasno.

Povratak “otpisanih”

Za to vreme “odmetnička grupa” obavlja svoje funkcije onako kako smatra da je to najprirodnije, ali zbog obezbeđivanja većine i podrške, na delu su nove koalicije i pregrupisavanje. Skupština na kojoj bi trebalo usvojiti i rebalans budžeta, zakazana je za 6. novembar, a tada će biti i jasno koliku je još cenu morala da plati samostalna grupa odbornika koja još nema definisan naziv niti formiranu odborničku grupu.

Demokratska stranka koja je izgubila jednog, a dobila dva nova člana prebegla iz koalicije GG”Preporod”–URS, čini se da će se kao feniks, sa samo šest odbornika, ponovo vratiti u najuže vladajuće strukture. Savez vojvođanskih Mađara sa svoja dva odbornika u koaliciji sa SNS-om činio je većinu, međutim sudeći po rezultatima glasanja na poslednjoj sednici Skupštine, priklanjaju se većini koja drži vlast i za sada daju podršku Dušanu Petroviću.

Koalicija SPS-JS sa svojih šest odbornika je, čini se, podeljena, ali je ipak podržala predloge većine, što ne znači da će tako biti i nadalje. Mada se ozbiljno govori o kadrovskim rešenjima i ustupcima koji će njima biti dodeljeni ako podrže Petrovića. Da li će njima pripasti mesto zamenika predsednika na koje sadašnji zamenik podnosi ostavku ili im je nešto drugo ponuđeno, još se ne zna.

Sudeći po predloženom dnevnom redu za sednicu Skupštine, socijalisti i demokrate će zauzeti mesta u upravnim i nadzornim odborima javnih ustanova i preduzeća. U nekima kao predsednici, u drugima kao članovi. Među imenima koja su na listi kandidata su očevi, sestre, ćerke, rođaci… aktuelnih odbornika ovih grupacija ili oni lično. Nije to ništa ni novo ni neobično.

Još jedna afera potresla je redove samostalnih odbornika i nove vlasti. Početkom septembra uhapšen je i pritvoren direktor javnog preduzeća “Kovin gas”, kako se osnovano pretpostavlja zbog neregularnosti u podeli udela u slovačko-kovinskoj toplani “Te Kontrols”, gde je pomenuti direktor Vladimir Milojević bio direktor do pre dve godine. Iako mu je pritvor od trideset dana produžen na još toliko, u međuvremenu je pušten, a kako niko nije kriv dok se to ne dokaže, vratio se u aktuelnu vladajuću formaciju. Ako predlog prođe Skupštinu, a nesumnjivo je da hoće, biće jedan od petočlane Komisije za izbor strateškog partnera za “Kovin gas”.

Deset odsto stanovnika u SNS-u

Srpska napredna stranka je od uspostavljanja svoje vlasti do rascepa unutar stranke povećala članstvo za više od 30 procenata. Procentualno, deset odsto stanovništva kovinske opštine bilo je učlanjeno u naprednjake, odnosno više od 3.000. Koliko ih je sada, još uvek pokušava da definiše aktuelno povereništvo.

Vodi se žestoka bitka da se konsoliduje članstvo, da se pripreme stranački izbori i ubedi članstvo u to da je sadašnja vlast samo trenutna i da je ono što će neminovno uslediti – prinudna uprava.

Recimo za kraj i to da je, i pored toga što nije kreditno zadužena kao mnoge druge lokalne samouprave, Kovin ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Vojvodini, nema nove privredne programe, niti investitore koji su započeli svoje aktivnosti. Ono čime se sadašnja vlast hvali jesu zapravo investicije koje su počeli da se realizuju u proteklih desetak godina. Neke od njih su i počele da se privode kraju, ali daleko je od toga da će u skorije vreme bitnije pomeriti stopu zaposlenosti.

Politička slika je do te mere iskomplikovana da više niko sa sigurnošću ne može da kaže da li Kovinom vladaju stranke, pojedinci, samostalni odbornici…? Da je sreće i da ima posla, mnoge se to ne bi ni ticalo, ali s obzirom na situaciju, ovo sve je poigravanje ne samo inteligencijom već i egzistencijom više od 30.000 Kovinčana. I nažalost, kraj se ne nazire.

Violeta Živkov (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga