- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kako kazniti vlast, a ne glasati za „one“

Pred Novosađanima će se na predstojećim lokalnim izborima za odbornike u Skupštini grada naći 15 izbornih lista. Kako će Novosađani glasati 6. Maja, teško je predvideti i stoga malo ko želi da se upušta u to. Jedno je sigurno, Novi Sad ume da iznenadi, mišljenja je i sociolog, predsednik Vojvođanske političke asocijacije prof. dr Duško Radosavljević.

– Novi Sad je jako čudan grad, te se stoga na predstojećim izborima za odbornike u Skupštini grada može sve očekivati. Novosađani saslušaju, nasmeju ti se pristojno, pa te, zato što pamte svakojake svinjarije, kazne na izborima – smatra Radosavljević. – Prezir prema obećanjima političara je trenutno očigledno osećanje medju građanima i to širenje prezira je vrlo pozitivno. Mislim da se deo Novog Sada vraća onima koje poznaje „sa ulice“, onima u koje još nije sasvim izgubio poverenje, jer kad nekog lično poznajem, jedino tako mogu da verujem da me neće prevariti. Iz tog razloga mislim da je dobro što, pored partijskih lista, postoji bar jedan kandidat Grupe građana, iako, to je opet novosadski manir, može i loše da prođe, po onoj Balaševićevoj: „Ko te voli ne zna da pokaže, ko te mrzi ne zna da sakrije!“

Dobar deo birača, misli Radosavljević, pita se kako da kazni DS, a da ne pomogne Tomi Nikoliću, opet po novosadskom principu: kanda imaju dilemu kako da opljuju dosadašnju vlast, a ne glasaju za nekog za koga ne žele.

Aprilsko istraživanje Centra za demokratiju i razvoj kazuje da će u Novom Sadu SNS osvojiti 27, a DS 25 odsto glasova. Oko 15 odsto Novosađana glasaće za LSV, a 11 odsto za SRS. U gradski parlament mogla bi još da udje i koalicija oko SPS sa oko 5 odsto glasova.

Tako kazuje jedno od istraživanja, a koga će Novosadjani da kazne, a koga da nagrade ostaje da se vidi, ali jedno je izvesno, smatra Radosavljević: „Ako vladajuća ekipa ponovo dobije mandat u Novom Sadu, dobiće ga na veresiju, jer nikakav program nisu ponudili. Dobar deo glasova će osvojiti na račun straha građana od radikala i Tominih naprednjaka, jer je Novi Sad već jednom to probao i očito da mu se ta opcija nije svidela!“

– Liste nisu partijske, već se ide na to da lider povuče partiju na svim nivoima. Kod vladajuće stranke kandidati su popularniji nego partija (Tadić, Đilas, Pajtić). Na žalost, u Novom Sadu je obrnuta situacija, jer imamo neprepoznatljivog gradonačelnika. Ništa naročito nije zgrešio, jer ništa posebno nije ni uradio. Potpuno je neubedljiva ličnost, nema nikakav ugled u Republici, pa stoga ni Novi Sad nije prepoznat u državi kao drugi grad po veličini i važnosti. Mislim da su Novom Sadu ugled i moć jako važni, džabe i „najlepšeg Keja u državi“ i novih bulevara… Demokrate su pogrešile što su svog aparatčika stavili na mesto prvog čoveka grada – kaže Radosavljević.

Mnogi će na ovim izborima predati nevažeči listić, ili čak neće glasati. Razlog za takvu reakciju – pored apatije, razočaranja i ekonomskih i socijalnih problema ogromnog broja građana – Radosavljević na nivou Srbije, pa tako i Novog Sada vidi u sledećem:

– Biće apstinenata jer će neki time pokazati da su otkačili „liberalno demokratsku“ vlast koja je imala otklon prema mnogim intelektualcima. Vlast je isekla vezu sa intelektualcima, sa obrazovanim ljudima, sa normalnom Srbijom i njenim biračima. Nisu imali vremena od silnog partijskog rada – trebali su im samo glasovi, a ne i ljudi!

I u drugim segmentima se na neki način vratio karakter režima koji smo srušili devedesetih. Sve to je za vreme socijalizma bilo dobro, a sada je osporeno: autonomija, javna uprava, svojina… a u tom miljeu ne može ni da postoji lokalna samouprava. Nekada se lokalna samouprava pitala za razvoj privrede, a sada nema ni pet odsto nadležnosti koje je imala devedesetih, jer lokalnoj samoupravi nije vraćena imovina. Priče o malim i srednjim preduzećima su prazne, jer ona ne mogu da postoje bez velikih preduzeća – kome će se prodati šrafovi, ako se ne proizvode traktori!

Međutim, ni na ovim izborima, na žalost, neće biti bitno pitanje Vojvodine, niti lokalne samouprave, pa tako ni Novog Sada. Analitičari ocenjuju da je kampanja za pokrajinske izbore u senci republičke kampanje, a gradska – opet u senci pokrajinske. Što opet, po mišljenju političkog analitičara Jovana Komšića, pokazuje da su interesi zadržavanja ili osvajanja vlasti dominantni faktori koji opredeljuju i vizije i ideje koje se nude na političkom tržištu. Izvesno je odsustvo kreativnih i racionalnih ideja, a aktuelna kampanja svodi se na puko propagandno šibicarenje.

A šibicarenje je rabota koje više nema čak ni na novosadskim ulicama – za igru ko pogodi ispod koje kutijice šibica se nalazi kuglica, teško da je još neko zainteresovan. I još nešto je sasvim sigurno, Novosađani su, ako ne po preduzimljivosti i brzim i oštrim rezovima, poznati po tome da ne vole mnogo da se kockaju samim sobom i svojim gradom – i tim pre je vrlo teško predvideti kako će na predstojećim lokalnim izborima politički artikulisati svest o sopstvenom i socioekonomskom propadanju svog grada.

Branislava Opranović (Autonomija)

15 izbornih lista

Na glasačkom listiću jedinica je “Za bolji Novi Sad – Bojan Pajtić”, dvojka je “Liga socijaldemokrata Vojvodine – Novi Sad naša kuća – Nenad Čanak”, a trojka „Maja Gojković – Ujedinjeni regioni Srbije”. „Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica” je četvorka, „Udruženi penzioneri i socijalna pravda – Pero Zubac” su pet, dok je „Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan” broj šest, a „Srpska radikalna stranka – Aleksandar Martinović” je sedmica. Broj osam pripao je listi „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Partija udruženih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija – Socijaldemokratska partija Srbije, na mestu devet je „Srpska demokratska stranka – Radivoj Prodanović” dok će broj 10 zauzeti „Pokrenimo Novi Sad – Srpska napredna stranka – Nova Srbija – Pokret Socijalista”. Na mestu 11 je „Čedomir Jovanović – Vojvođanski preokret (LDP-VP-SDU)”, a broj 12 je „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”. Lista „MI – Miroslav Miša Ilić” zauzeće broj 13 dok će “Dveri za život Novog Sada” biti broj 14. Broj 15 na glasačkom listiću zauzeće izborna lista “Nijedan od ponuđenih odgovora“.

Podelite ovu stranicu!