Kako je Vojvodini otet i Dnevnik holding

Uz pomoć pravnog nasilja predstavnici Srpske napredne stranke i Treće Srbije preuzeli kontrolu i nad Dnevnik holdingom ad

10. apr 2014

Uspeo je drugi pokušaj naprednjaka da “osvoje” Dnevnik holding AD: mimo zakona smenjen je dosadašnji Nadzorni odbor i rukovodstvo ove nekada ugledne i bogate kuće. Na sednici u utorak Skupština akcionara u kojoj su sedeli, pored predstavnika republičkog i pokrajinskog kapitala, i zastupnici republičke Službe za zapošljavanje, gradova Novog Sada i Novog Bečeja, brzo je rešeno da se pravo na odlučivanje prenese isključivo na Republiku Srbiju (koja poseduje 49,8 odsto akcija) i njenih 5 članova Nadzornog odbora. Većinski vlasnik, AP Vojvodina (sa 50,1 odsto akcija) ostala je bez ijednog glasa i prilike da ubuduće odlučuje o sopstvenom vlasništvu.

Da novi upravljači – trećeSrbijanci i naprednjaci – nisu baš stručni osposobljeni za sve što bi voleli da rade, pokazuju i ekspresna postavljanja na rukovodeća mesta, samo nepun sat nakon Skupštine akcionara: za generalnog direktora novi Nadzorni odbor je bez diskusije postavio Svetozara Karanovića, nekadašnjeg v.d.glavnog urednika Dnevnika od 6. oktobra 2000. godine, a potom zamenika glodura, zatim nekadašnjeg direktora Štamparije, koga su sadašnji naprednjaci, grafički radnici optuživali za bacanje u staro gvožđe čitave rotacije, do juče direktora oglasnog sektora u listu Dnevnik, tvorca Oglasnih novina sa remitendom od 80 odsto… Smenjen je i izvršni direktor za izdavačku delatnost (“ Dobro jutro”, “Neven”, “Mali neven”, “Lovačke novine”, “Eliksir” u pokušaju…) i na mesto prvog čoveka izdavaštva, čiji su tiraži nekada premašivali stotine hiljada primeraka, postavljena je među ljudima od knjige potpuno anonimna Zorica Šijak. Ovo su prve promene, slede i ostale, po istoj meri i receptu.

Republika sama sebe častila

Prema zakonu o privrednim društvima pravo da imenuju članove Nadzornog odbora imaju samo akcionari koji poseduju najmanje 5 odsto akcija. Ovakav uslov ispunjavaju samo akcionari AP Vojvodina (34.630 akcija ili 50,1 odsto) i Republika Srbija (34.466 akcija ili 49,8 odsto), a nikako Grad Novi Sad. Da su se držali zakona, Republici bi pripalo pravo na 4, a AP Vojvodini na pet članova Nadzornog odbora. Ovako je Republika sama sebe častila glasom više. Zastupnik republičkog kapitala advokat Branibor Jovičić nije se niti jednom reči osvrnuo na takvo nepoštovanje zakona.

Da li je sve ovo moralo da se dogodi? Jeste, jer vojvođanska vlast kao pojedinačno najveći akcionar preduzeća, nije imala dovoljno sluha ili znanja da sačuva svoju imovinu i višedecenijsku tradiciju. Gubitak Dnevnik holdinga stajaće Pokrajinu najmanje 344 miliona dinara (koliko vrede akcije Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine po knjigovodstvenoj vrednosti), a zaposlene u Holdingu minimalca od dvadesetak hiljada dinara, koji ne primaju već dva meseca.

U čemu je pravno razbojništvo naprednjaka? Odgovor nije jednostavan i sličan je odgovorima na isto pitanje o upodobljavanju Novosadskog sajma, Luke, Carinske zone… Kao osnivač sa najvećim brojem akcija (48,64 odsto), Vlada Vojvodine predložila je 6 članova Nadzornog odbora, dok su suprotnu busiju zauzeli zajedno Grad Novi Sad (1,9%), Nacionalna služba za zapošljavanje (051%) i Opština Novi Bečej (0,02%?). Sabrane babe i žabe daju nekakvu većinu u Skupštini akcionara koja je odbila da se u Nadzornom odboru nađe bilo ko sa liste Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine. Tako je izabran jednoumni Nadzorni odbor, a Pokrajina ostavljena bez mogućnosti da bilo kako utiče na poslovnu politiku Dnevnik holdinga. Na upozorenje da po Zakonu o privrednim društvima pravo na imenovanje članova Nadzornog odbora imaju samo akcionari koji poseduju najmanje 5 odsto akcija, niko se nije ni osvrnuo.

Dnevnik holding na spisku najvećih poreskih dužnika

Dnevnik holding ad nalazi se na spisku najvećih poreskih dužnika, koji je pre nekoliko dana objavila Poreska uprava. Jedna firma Dnevnik holdinga, Štamparija Dnevnik doo, duguje na ime poreza oko 220 miliona dinara, dok druga, Dnevnik – novine i časopisi doo, duguje oko 86 miliona. Sve u svemu, samo poreski dug ove dve firme iznosi preko 300 miliona dinara, a ukupan nije poznat.

Zastupnik kapitala AP Vojvodine, advokatkinja Maja Laušević kaže da bi u ovakvim slučajevima kada se akcionar ne slaže, novi upravljači morali da u roku od dva meseca isplate AP Vojvodini 344 miliona dinara po knjigovodstvenoj vrednosti, a dok to ne učine nijedna od odluka ne može da važi. Tako kaže zakon, ali ništa ne garantuje da će ga se novi upravljači tuđim kapitalom i pridržavati. Jer, da to nameravaju ne bi ni donosili odluke suprotne pravnim normama. Ipak je skupa zgrada Dnevnika u samom centru Novog Sada isuviše slastan zalogaj da bi se držali zakona kao pijan plota.

Dnevnik holding nije isto što i list „Dnevnik“

Treba podsetiti da je 2003. godine nastalo novo preduzeće pod nazivom Dnevnik Vojvodina pres, koje izdaje list „Dnevnik“, a da je tada 55 odsto vlasništva u njemu imao nemački medijski koncern Vac (WAZ), dok je 45 odsto vlasništva ostalo u rukama Dnevnik holdinga, firme čiji je osnivač Skupština Vojvodine. U međuvremenu se mnogo toga dogodilo, pa je i između Dnevnik holdinga i DVP usledio čitav niz sudskih procesa u kojima se utvrđivalo ispunjenje, odnosno neispunjenje obaveza od strane Vaca, stvarna vlasnička struktura u odnosu na to. Takođe, predmet spora je bilo i korišćenje naslova, žiga i logoa lista „Dnevnik“… Sve u svemu, naprednjaci su prvo preuzeli uređivanje „Dnevnika“, pretvorivši ga praktično u svoj stranački bilten, a sada uz podršku trećeSrbijanaca vladaju i holdingom.

Viktoria Csabi (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga