Kako je Romkinja iz BiH osvojila filmsku nagradu u Berlinu

"Bila sam u Berlinu i vratila se kući prije nekoliko dana, jer se moram brinuti o deci. Sinoć mi je Nazif javio za nagradu, što ni u snu nisam očekivala"

18. feb 2013

Senada Alimanović, Romkinja iz Lukavca kod Tuzle nije ni slutila pre dve godine, kada se borila za život, da će njena tužna životna priča osvojiti nagradu na 63. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Od Romkinje kojoj su državne institucije zatvarale vrata, ne želeći da joj urade kiretažu jer nije bila zdravstveno osigurana, Senada je postala glumica, piše danas Dnevni avaz, donoseći intervju sa njom.

Senada Alimanović i njen muž Nazif Mihić glavni su likovi u filmu sarajevskog režisera Denisa Tanovića.

Njihova istinita priča, koju je Tanović naknadno rekonstruisao kamerom, pretočena je na filmsko platno pod nazivom „Epizoda u životu berača željeza“.

Film je na festivalu u Berlinu dobio dva „Srebrena medvjeda“- za glumca i film.

„Bila sam u Berlinu i vratila se kući prije nekoliko dana, jer se moram brinuti o deci. Sinoć mi je Nazif javio za nagradu, što ni u snu nisam očekivala. Uz ovaj život i probleme koje smo prošli Nazif i ja, desilo se nešto neočekivano“, kazala je Senada Alimanović za Dnevni abvaz.

Za razliku od kraja 2011. godine, kada joj je kao Romkinji bez zdravstvenog osiguranja bilo onemogućeno pravo na lečenje, ove dane Senada naziva „snom i božjom voljom“.

„Živimo bez ikakvih uslova. Doslovno ispod ljudskog dostojanstva. Zbog boje moje kože sva su mi vrata zatvorena. Zbog te boje kože morala sam državu prevariti kako bih sebi život spasila. Da to nisam uradila, danas bi na meni ‘trava zelenila’, samo jer sam Romkinja“, kazala je Senada.

Senadu Alimanović nisu želeli da prime u bolnici u Tuzli, jer nije imala da plati 980 maraka.

Ona je podsetila da je kiretažu, deset dana nakon što je nosila umrlu bebu u stomaku, uradila u drugom gradu Doboju, gde se lažno predstavila. Taj medicinski zahvat je uradila koristeći se zdravstvenom knjižicom svoje snahe.

Osim Senade i Nazifa, uloge u filmu tumače i njihove dve kćerke Sandra i Šemsa Mujić.

U znak zahvalnosti režiseru Danisu Tanoviću koji je javno prikazao probleme sa kojima se Romi suočavaju, Nazif i Senada su pre šest meseci novorođenom sinu dali ime Denis.

Merima Spahić (Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga